Zdrowa Odnowa

czyli jak zadbać o siebie, jak się zdrowo odżywiać i skutecznie schudnąć

Jak zrobić mleko roślinne w Soyabelli?

| brak komentarzy

Dzisiaj dawno zapowiadany post o tym, jak prosto przyrządzić mleko z nasion różnych roślin np. ryżu, migdałów, owsa, wiórków lub płatków kokosowych itp. Ogromnym atutem tego konkretnego urządzenia, czyli Soyabelli, jest to, że przy jego pomocy możemy robić mleko na zimno lub na gorąco. Na gorąco (opcja Milk) robimy z nasion zbóż, a na zimno (opcja Mill) – z pozostałych, czyli z migdałów, płatków (wiórków) kokosowych.

To nie jedyne możliwości tego urządzenia, więcej opisałam w poście „Soyabella – urządzenie do robienia mleka zbożowego”, dzisiaj skupię się tylko na przygotowaniu mleka.

Oczywiście mleko zbożowe możemy również przygotować w opcji Mill gdy wlejemy do dzbanka wodę w temp. 80 stopni i tylko zmiksujemy około 3 razy, z krótkimi przerwami. Taka możliwość dotyczy tylko ziaren w płatkach, np. płatków owsianych.

Ważne jest, aby nasiona namoczyć przez kilka godzin. Powoduje to uwolnienie związków, które pomagają przyswoić substancje odżywcze.

Jeśli chodzi o moje ulubione mleka, to ja najczęściej robię mleka mieszane w opcji Milk, czyli na gorąco.

Mój ulubiony przepis :) 
(na co dzień wsypuję „na oko”, na potrzebę tego wpisu postarałam się przeliczyć na miarki- miarka dołączona jest do urządzenia)

1/3 miarki ryżu
1/2 miarki płatków migdałowych
łyżeczka wiórków kokosowych lub kilka płatków kokosowych
szczypta soli
1/4 – 1/2 łyżeczki cukru (6-8 daktyli)
2 łyżeczki nasion słonecznika (łyżka oleju)
opcjonalnie: trochę cukru waniliowego

Nasiona płuczemy, moczymy min. 3 godziny, wlewamy przez metalową nakładkę od urządzenia – woda znajduje się w pojemniku, a nasiona w nakładce, wsypujemy pozostałe składniki, dolewamy wodę do potrzebnego poziomu (ja wlewam do poziomu pośrodku wyznaczonymi minimum i maksimum). Zakładamy część z silniczkiem i zakładamy całość na pojemnik. Podłączamy do prądu, włączamy opcję Milk, czekamy, aż się pogrzeje, potem miksowanie kilka razy (urządzenie samo miksuje) i gotowe! :) Łatwiej i szybciej się nie da :)

mleko_Soyabella (300 x 309)

Słonecznik lub olej pełnią funkcję naturalnego emulgatora.
Jeśli chodzi o dosładzanie, to początkowo stosowałam daktyle, jednak dają jeszcze większą mazistość mleka, czego ja za bardzo nie lubię, a dodatkowo daktyle bez pestek, ponieważ są z wierzchu trochę suche, po zmiksowaniu na dnie naczynia zostawiają ciemne drobinki. Dlatego ja zastąpiłam daktyle odrobiną cukru około 1/3 łyżeczki. Można oczywiście dosładzać miodem, wszystko zależy od upodobań.

Inne przepisy na mleko roślinne kilku składnikowe:

Mleko jaglane:

1/4 miarki kaszy jaglanej
1/2 miarki migdałów namoczonych
8 migdałów

Mleko jaglano – kokosowe

1/2 miarki kaszy jaglanej
kilka-kilkanaście płatków kokosowych

UWAGA: kaszę jaglaną dobrze wcześniej przepłukać i przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.

Mleko kokosowo- słonecznikowe

1/2 miarki wiórek
1/2 miarki pestek słonecznika
6 daktyli

Mleko migdałowo-ryżowo-jaglane

migdały, ryż, kasza jaglana po 1/3 miarki
wiórki kokosowe
miód
opcjonalnie: sezam

Mleko owsiano-kokosowe

2 łyżki płatków owsianych
1/4 miarki płatków kokosowych

Oczywiście można robić mleka tylko z jednego składnika. Myślę, że każdy znajdzie dla siebie najlepszą wersję mleka roślinnego, a Soyabella na pewno mu w tym pomoże :)

Smacznego :)

P.S. Oryginalną maszynkę do robienia mleka Soyabellę kupisz TUTAJ 

>

Dodaj komentarz