Potrawy z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną możemy przyrządzać na różne sposoby: na słodko z jabłkami lub innymi owocami, lub jako danie obiadowe z dodatkiem np. mięsa. Szerzej na temat kaszy jaglanej i jej właściwości zdrowotnych napisałam w poście „Kasza jaglana – dla zdrowia i dobrego samopoczucia”. W tym wpisie przedstawię podstawowe przepisy na potrawy z kaszy jaglanej.
Przygotowanie kaszy jaglanej
Przygotowanie kaszy jest nie jest skomplikowane. Rozpoczynamy od dokładnego wypłukania kaszy pod bieżącą wodą na gęstym sitku lub zalewamy ją wodą w miseczce i dokładnego płuczemy, po czym wylewamy wodę i nalewamy świeżą. Po dokładnym wypłukaniu kaszę odsączamy.
Tak przygotowaną kaszę wrzucamy do gotującej się wody, która powinna być 2-2,5 razy większa objętościowo, czyli na 1 szklankę kaszy potrzebujemy 2-2,5 szklanki wody. Do smaku możemy delikatnie posolić i dodać łyżeczkę masła.
Kasza jaglana jest ugotowana po około 20 minutach. Nie ma potrzeby, aby mieszać ją w trakcie gotowania. Jeżeli nie jest odpowiednio miękka można ją zostawić na chwilę w nagrzanym piekarniku lub zawinąć w koc. Możemy ją wykorzystać dodając do dań lub przygotowując różne potrawy z kaszy jaglanej.
Kasza jaglana – przepisy
W sposób przedstawiony powyżej otrzymujemy kaszę jaglaną na wodzie, którą możemy dodać do innych potraw, np. do energetycznego rosołu polecanego przez Stefanię Korżawską.
Do przygotowania takiego rosołu potrzebujemy 1 kg chudego mięsa (kogut wiejski, cielęcina, młoda wołowina, królik, mięso kozie), 5 marchewek, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 cebulę oraz przyprawy ziołowe: pieprz ziołowy, lubczyk, kminek, cząber, kurdybanek, ziele angielskie, 2-3 listki laurowe, sól kamienna do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso włożyć do garnka, zalać 4 litrami wody, dodać warzywa i przyprawy. Zagotować i na bardzo małym ogniu gotować około 3- 4 godziny. Pod koniec gotowania można dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, koperek lub świeże zioła.
Innym sposobem wykorzystania ugotowanej kaszy jaglanej są pierogi z kaszy jaglanej.
Do przygotowania farszu potrzebujemy 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, pokrojone suszone jabłka, śliwki, daktyle, 1 garść rodzynek, 2 łyżki miodu lub cukru nieoczyszczonego oraz 2-3 łyżki masła.
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną należy połączyć z suszonymi owocami, dodać miód lub cukier, wymieszać. Zagnieść ciasto, ulepić pierogi, ugotować – podawać ciepłe z odrobiną masła.
Na bazie kaszy jaglanej można też przygotować zdrowy i pyszny deser.
Aby przygotować taki deser potrzebujemy 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, 1 łyżkę masła, 2 łyżki miodu lub oczyszczonego cukru, 1 łyżkę rodzynek, sok malinowy lub konfitury, świeże owoce, startą czekoladę.
Sposób przygotowania: Ugotowaną kaszę należy połączyć z masłem, miodem lub cukrem, zmiksować. Krem wyłożyć do salaterek, dodać rodzynki, ewentualnie owoce sezonowe, polać sokiem malinowym, posypać utartą czekoladą.
Podane przez mnie przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej oraz inne ciekawe i zdrowe propozycje kulinarne można znaleźć w książkach Stefanii Korżawskiej.
Zapraszam do przeczytania innych artykułów zawierających ciekawe informacje na temat zdrowego odżywiania proponowanego przez Stefanię Korżawską.
Kliknij TUTAJ, aby zobaczyć książki wydane przez Stefanię Korżawską.
2 komentarze
nalesniki
baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo :D
Agnieszka Kwiatkowska
Propozycja deseru? :)