Zdrowa Odnowa

czyli jak zadbać o siebie, jak się zdrowo odżywiać i skutecznie schudnąć

kasza jaglana Korżawska

Kasza jaglana – przepisy

| 2 komentarzy

 Kaszę jaglaną możemy przyrządzać na różne sposoby: na słodko z jabłkami lub innymi owocami, lub jako danie obiadowe z dodatkiem np. mięsa. Szerzej na temat kaszy jaglanej i jej właściwości zdrowotnych napisałam w poście „Kasza jaglana – dla zdrowia i dobrego samopoczucia”.

Przygotowanie kaszy jest nie jest skomplikowane. Rozpoczynamy od dokładnego wypłukania kaszy pod bieżącą wodą  na gęstym sitku lub zalewamy ją wodą w miseczce  i dokładnego płuczemy, po czym wylewamy wodę  i nalewamy świeżą. Po dokładnym wypłukaniu kaszę odsączamy.

Tak przygotowaną kaszę wrzucamy do gotującej się wody, która powinna być 2-2,5 razy większa objętościowo, czyli na 1 szklankę kaszy potrzebujemy 2-2,5 szklanki wody. Do smaku możemy delikatnie posolić i dodać łyżeczkę masła.

Kasza jaglana jest ugotowana po około 20 minutach. Nie ma potrzeby, aby mieszać ją w trakcie gotowania. Jeżeli nie jest odpowiednio miękka można ją zostawić na chwilę w nagrzanym piekarniku lub zawinąć w koc.

W ten sposób otrzymujemy kaszę jaglaną na wodzie, którą możemy dodać do innych potraw, np. do energetycznego rosołu polecanego przez Stefanię Korżawską.

Do przygotowania takiego rosołu potrzebujemy 1 kg chudego mięsa (kogut wiejski, cielęcina, młoda wołowina, królik, mięso kozie), 5 marchewek, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 cebulę oraz przyprawy ziołowe: pieprz ziołowy, lubczyk, kminek, cząber, kurdybanek, ziele angielskie, 2-3 listki laurowe, sól kamienna do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso włożyć do garnka, zalać 4 litrami wody, dodać warzywa i przyprawy. Zagotować i na bardzo małym ogniu gotować około 3- 4 godziny. Pod koniec gotowania można dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, koperek lub świeże zioła.

Innym sposobem wykorzystania ugotowanej kaszy jaglanej są pierogi z kaszy jaglanej.

Do przygotowania farszu potrzebujemy 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, pokrojone suszone jabłka, śliwki, daktyle, 1 garść rodzynek, 2 łyżki miodu lub cukru nieoczyszczonego oraz 2-3 łyżki masła.

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną należy połączyć z suszonymi owocami, dodać miód lub cukier, wymieszać. Zagnieść ciasto, ulepić pierogi, ugotować – podawać ciepłe z odrobiną masła.

Na bazie kaszy jaglanej można też przygotować zdrowy i pyszny deser.

Aby przygotować taki deser potrzebujemy 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, 1 łyżkę masła, 2 łyżki miodu lub oczyszczonego cukru, 1 łyżkę rodzynek, sok malinowy lub konfitury, świeże owoce, startą czekoladę.

Sposób przygotowania: Ugotowaną kaszę należy połączyć z masłem, miodem lub cukrem, zmiksować. Krem wyłożyć do salaterek, dodać rodzynki, ewentualnie owoce sezonowe, polać sokiem malinowym, posypać utartą czekoladą.

Podane przez mnie przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej oraz inne ciekawe i zdrowe propozycje kulinarne można znaleźć w książkach Stefanii Korżawskiej.

Zapraszam do przeczytania innych artykułów zawierających ciekawe informacje na temat zdrowego odżywiania proponowanego przez Stefanię Korżawską.

Kliknij TUTAJ, aby zobaczyć książki wydane przez Stefanię Korżawską.

zdjęcie ze strony Flickr.com

2 komentarze

  1. baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo :D

Dodaj komentarz