kasza jaglana właściwości
Jak zdrowo się odżywiać

Kasza jaglana – dla zdrowia i dobrego samopoczucia

5/5 - (1 vote)

Tak, jak pisałam w poście „Kasze – zdrowe i pożywne” kasza jaglana to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z łuskanego ziarna prosa. Jest cennym źródłem witamin, minerałów i substancji odżywczych. Jest również bogatym składnikiem energetycznym ze względu na zawartość skrobi, która jest delikatniejsza niż w innych kasach. Kasza jaglana była w Polsce bardzo ceniona, dlatego była też nazywana  ”złotem polskiej ziemi”.

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

Jest to jedyna kasza, która ma odczyn zasadowy, przez co ma działanie rozgrzewające, dlatego  pomaga przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych, a dodatkowo usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Jest też naturalnym antybiotykiem, ma działanie antygrzybiczne

Zdaniem Stefanii Korżawskiej najlepiej podawać go z rosołem energizujacym. Taką kurację można stosować nawet 3-4 razy dziennie, aż do lepszego samopoczucia.

Kasza jaglana bogata jest w witamin z grupy B oraz mikroelementy: miedź, wapń, żelazo, krzem, magnez. Wzmacnia kręgosłup, stawy biodrowe i kolana. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego jest pomocna  w chorobach sercowo-naczyniowych. Jest lekko strawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Warto ją polecić osobom stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Zawiera małą ilość skrobi, za to dużo białka.

Kasza jaglana polecana jest także osobom z chorobami wątroby, trzustki, jelit i nerek, m.in. w cukrzycy. Posiłki przygotowane z jej dodatkiem są lekkostrawne i sycące, dostarczają energii na długi czas. Zawarta w niej lecytyna pomaga dodatkowo w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Kasza jaglana oczyszcza organizm, który dzięki niej pozbywa się nagromadzonych toksyn.

Kasza jaglana – propozycje podania

Kaszę jaglaną można ją podawać na różne sposoby. Możemy przygotować  ją na słodko z jabłkami lub innymi owocami, lub jako danie obiadowe, np. z mięsem.

Przygotowanie kaszy jaglanej jest bardzo proste. Należy ją najpierw dokładnie wypłukać, a następnie zalać wrzątkiem w ilości 2-3 razy większej niż objętość kaszy i gotować pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Kasza jest ugotowana po około 20 minutach. Jeżeli jest jeszcze za twarda można owinąć ja w koc lub wstawić  na chwilę do piekarnika, żeby „doszła”. W ten sposób otrzymujemy bazę do dań z kaszy jaglanej.

Warto sięgnąć po przepisy naszych babć i przygotować np. pierogi z kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych owoców. Ten przepis i inne ciekawe propozycje wykorzystania w naszej kuchni kaszy jaglanej  np. makowiec z kaszy jaglanej czy szarlotkę, znajdziemy w książkach Stefanii Korżawskiej, która jest niestrudzoną propagatorką tej kaszy w naszych domach.

Pani Stefania na co dzień poleca kaszę jaglaną na śniadanie. Ugotowana, świeża kasza smakuje jak domowy makaron. Można do niego dodać trochę masła, miodu, odrobinę cynamonu i kardamonu.

Podsumowując cudowne właściwości kaszy jaglanej warto zastanowić się nad częstszym przygotowywaniem dań z jej dodatkiem.  Ta niewielka zmiana może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie i kondycję zdrowotną.

Propozycje dań z kaszy jaglanej zamieszczone są w innym poście.

Zapraszam do przeczytania innych artykułów zawierających ciekawe informacje na temat zdrowego odżywiania proponowanego przez Stefanię Korżawską. Kliknij TUTAJ.

Kliknij TUTAJ, aby zobaczyć książki wydane przez Stefanię Korżawską.

zdjęcie ze strony flickr.com

7 komentarzy

  • eva

    Witam,wyczytałam gdzies,ze kasze jaglaną należy najpierw przepłukac wrzącą wodą,aby pozbyć się gorzkiego posmaku,czy to prawda?z góry dziękuję za odpowiedż.

  • dorotagoska

    Ja nie przepłukuje wrzącą wodą kaszy nie czuje żeby była gorzka.Tylko przepłukuje pare razy zimną wodą.Ja gotuje na śniadanie w wodzie i dodaje trochę soli jest pyszna.A jak trochę zostaje to zjadam na póżniej.I pozbywam się pomału moich kilogramów.

    • eva

      a co jeszcze jadasz oprócz tej kaszy,że waga idzie w dół?napewno też ćwiczysz,ja nie mogę się do tego zmusić,rażniej w grupie,ale nie mam czasu

      • Agnieszka Kwiatkowska

        Szczerze mówiąc częściej zajadam się owsianką ;) a kaszę jaglaną najczęściej stosuję do zup, jako zagęszczenie, np. do zup z ziemniakami. A jeśli chodzi o aktywność fizyczną, to do tej pory najczęściej były to spacery, ale szukam czegoś bardziej dynamicznego. Ze względu na problemy z kolanem muszę się skonsultować ze specjalistą, żeby sobie nie zaszkodzić. W końcu sport to zdrowie :)

    • Agnieszka Kwiatkowska

      Dziękuję za wskazówkę, tym bardziej, że od osoby praktykującej :) na pewno ktoś skorzysta. Zapraszam do dzielenia się innymi informacjami. Pozdrawiam

    • Agnieszka Kwiatkowska

      Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna – 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 – dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej – zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Leave a Reply