Zdrowa Odnowa

czyli jak zadbać o siebie, jak się zdrowo odżywiać i skutecznie schudnąć

jak przygotować mleko ryżowe, owsiane, migdałowe, sojowe

Mleko ryżowe, owsiane, migdałowe i sojowe – jak samodzielnie przygotować?

| 21 komentarzy

We wcześniejszym poście „Alergia na mleko u małych dzieci” obiecałam, że napiszę, jak samemu przygotować mleko ryżowe, owsiane i migdałowe. Ogólnie mówiąc są dwa sposoby przygotowania mleka (napoju) ryżowego – z gotowaniem i bez gotowania, na surowo. Osobiście nie wyobrażam sobie picia napoju z surowych ziaren, ale na pewno są osoby o innych preferencjach, tak więc opiszę oba sposoby.

Mleko ryżowe

I sposób
1 szklankę ryżu namoczyć np. na noc w 1 litrze niegazowanej wody. Następnie zmiksować i przecedzić.

II sposób
1 szklankę ryżu zalać 6 szklanek wody. Gotować 2 godziny, zmiksować i przecedzić lub przetrzeć.

III sposób
1 porcję ugotowanego ryżu zalać 4 porcjami gorącej wody, ewentualnie dodać cukier waniliowy. Zmiksować i przecedzić.

Warto pamiętać, że mleko ryżowe może zawierać w sobie szkodliwy arsen, dlatego nie powinno być podawane dzieciom do 5-go roku życia.

Mleko owsiane

składniki:
1,5 szkl. wody
1/4 szkl. miodu
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
ewentualnie 1/2 łyżeczka soli

Wszystko gotować przez 15-20 min., następnie zmiksować, po czym dodać 2 szkl. wody. Można przecedzić przez gazę.

Mleko migdałowe

składniki:
1 szkl. migdałów
3 szkl. wody

Migdały namoczyć przez noc, obrać ze skórki. Ponownie zalać wodą w proporcji 4:1. Gotować 10-15 min. Zmiksować, przecedzić.

Zapraszam do wypróbowania podanych przeze mnie sposobów na to, jak zrobić mleko ryżowe, owsiane czy migdałowe i napisania o tym w komentarzu.

Smacznego :)

Jeżeli znasz inne przepisy, proszę podziel się tym z nami, napisz :)

P.S. Jedna z Czytelniczek mojego bloga – Małgosia, przesłała do mnie przepis na przygotowanie mleka sojowego. Dziękuję :)

 Mleko sojowe

½ szklanki soi zalać 2 szklankami zimnej wody na noc, przepłukać i zmiksować soję z 1 szkl. gorącej, przegotowanej wody. Dodać następną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Przecedzić przez sitko z płótnem. Pozostałą suchą masę znowu zmiksować z 2 szkl. wody i przecedzić. Mleko gotować 3 min. Doprawić miodem i solą. Przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Mleko z mąki sojowej: 2 łyżki mąki sojowej wymieszać z 1 szkl. przegotowanej wody i 1 łyżeczką miodu.

Mleko sojowo – kokosowe: 1 szkl. soi uprzednio moczonej przez noc, przepłukać i podgotować 30 min z 3 szkl. wody i ½ szkl. wiórek kokosowych, nie dopuszczając do gotowania. Odcedzić wodę i zmiksować w proporcji na 1 szklankę soi – 1 szklanka wody i 2 łyżki miodu. Dodać 1 szkl. wody i 2 łyżki miodu. Miksować do konsystencji śmietany i dodać jeszcze 2 szklanki wody. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością soi. Mleko można przecedzić przez gazę.

Ze swojej strony dopiszę tylko, że mleko sojowe nie jest polecane dla dzieci, jest to raczej napój dla dorosłych osób.

 

Mleko ryżowe, owsiane, migdałowe możne być dodatkiem do owsianki, tak obecnie popularnej zarówno wśród osób odchudzających się, jak i ogólnie dbających, aby zdrowo się odżywiać. W poście „Dieta owsiankowa – hit czy kit” podaję różne sposoby przygotowania owsianki.

EDIT 8.06.2015r.

Obecnie korzystam z maszyny do robienia mleka roślinnego Soyabella. Zapraszam do przeczytania postów na ten tematTUTAJ.

 

zdjęcie ze strony Flickr.com

>

komantzry

  1. a jak się ma powyzszy przepis do informacji dotyczących trującego arsenu znajdującego się w mleku ryzowym? czy takie domowe mleko jest bezpieczniejsze?

    • nie dopisałam, ze myślę o diecie 11 miesięcznego niemowlaka :)

      • Ja stosowałam u moich dzieci mleko (napój) ryżowe, owsiane, kukurydziane i inne gdy miały 2 i 4 lata (dzieci oczywiście, a nie mleko :) ) Wcześniej podawałam Bebilon Pepti i Nutramigen- tak jak opisałam to we wcześniejszych wpisach

    • Z tego co mi wiadomo, na podstawie różnych publikacji, mleko ryżowe robione sposobem domowym ma dużo mniej arsenu niż mleka kupowane w sklepach. Na pewno umiar jest najważniejszy :) Pozdrawiam

    • Arsen zawarty jest w waflach ryżowych łącznie z akrylamidem, nie występuje w mleku ryżowy BIO.

  2. Witam :) czy wodę w której mocza sie migdały przez noc należy wylać i miksować z nowa czysta woda? Pozdrawiam

  3. Właśne robie mleko ryzowe wg II sposobu, bo boje się troche grącego mleka-ryzu do szejkera wlewać. Mam szklany. Jest co prawda z grubego szkła , ale nie wiem czy niepeknie. Jak myslicie?
    Przy okazji zapraszam do nas, http://wakeupeveryonehere.blogspot.nl/

    • Nie musisz miksować gorącego ryżu. Możesz przestudzić i później zmiksować.

      • Jednak zaryzykowałem i zmiksowałem gorący. Świetny przepis, dziękuję. W końcu mam mleko bez dodatku cukru :) W owsiance z miodzikiem – pychota

        • To fakt, że te w kartonach są bardzo słodkie. Kupiłam tylko raz i nawet dzieciom nie dawałam, bo mają problemy z trawieniem cukrów.
          A owsianka chyba zawsze już będzie the best of all…:)

  4. Jak długo mleko owisiane może być przechowywane w lodówce?

    • Teoretycznie można je przechowywać podobnie jak mleko ryżowe, sojowe itp., do 8 dni w lodówce. Ja bym jednak nie trzymała tak długo, najlepiej do 2-3 dni.

  5. Ja próbowałam owsiane – pyszne! Wypróbuję też migdałowe bo zanosi się na to, że też będzie smakowite :)
    Dzięki za przepisy!

  6. Pani Agnieszko! wspaniale ,że sposoby na mleko roślinne są u Pani dostępne , ponieważ ja dopiero od roku interesuję się takimi przepisami . Bardzo dziękuję za jawność wypowiedzi i możliwość kulinarnego rozwoju. Gdyby tak jeszcze oferta handlowa z eko-upraw była tańsza …Pozdrawiam serdecznie :-))

    • Dziękuję za miłe słowa :) Cieszę się, że to, co piszę na tym blogu jest przydatne.
      Pozdrawiam serdecznie

  7. jestem z czasów, gdy wszyscy uważali mleko za najzdrowsze pod słońcem , mój żołądek był od zawsze innego zdania i protestował ale tylko od pewnej ilości – gdy przekroczyłam – „rewolucja „-była murowana – w mojej rodzinie nikt nie miał takich przypadłości, tylko ja , więc sięgałam po nie coraz rzadziej i w bardzo ograniczonych ilościach i postaciach .
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam życząc zdrowych pomysłów na życie.

  8. Pingback: … jeśli nie krowie,to jakie? … | Medycyna naturalna, nasze zdrowie, fizyczność i duchowość

  9. Po co gotować migdały? Tracą wtedy swoje cenne właściwości.

Dodaj komentarz