Zdrowa Odnowa

czyli jak zadbać o siebie, jak się zdrowo odżywiać i skutecznie schudnąć

mlecz polny

Mniszek pospolity (lekarski) – przepis na napar, herbatkę, syrop, miód i sałatkę

| brak komentarzy

Przetwory z mniszka lekarskiego mają wiele właściwości zdrowotnych, przede wszystkim ułatwiają przepływ żółci, a ponadto w wyniku bezpośredniego wpływu na wątrobę, zwiększają jej wytwarzanie. Kwas cerotynowy, który zawarty jest w mniszku lekarskim działa bakteriostatycznie np. na prątki gruźlicy, a obecny w nim kwas foliowy (zaliczany do witamin krwiotwórczych) pomaga nawet w anemii złośliwej. Szerzej ten temat opisałam w poście Mniszek pospolity (lekarski) – właściwości i zastosowanie. Dzisiaj przedstawię kilka przepisów na przygotowanie różnych przetworów leczniczych z mniszka pospolitego, zwanego często mleczem. 

Napar z mniszka lekarskiego

Kwiat mniszka można stosować na różne sposoby. Najprostszy w przygotowaniu jest napar: 5-6 ususzonych kwiatów zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut, a następnie dodajemy troszeczkę miodu. Taka herbatka ma piękny, słoneczny kolor, delikatny smak i  cudowny aromat. Jest idealna w zimowe wieczory i jesienne poranki.

Herbatka z korzeni mniszka lekarskiego według Marii Treben

1 kopiastą łyżeczkę korzeni zalać na noc 1/4 litra zimnej wody. Następnego dnia ogrzać do wrzenia i przecedzić. Podzielić na dwie części i pić łykami po pół godziny przed  śniadaniem i po śniadaniu.

Syrop (miód) z kwiatów mniszka lekarskiego (mleczu)

Z kwiatów mniszka można przygotować także syrop, który doskonale smakuje. Wystarczy kilka łyżeczek dziennie, aby syrop oczyścił drogi oddechowe, uwolnił od uciążliwego kaszlu, a także pomógł  zapobiegać i leczyć dolegliwości kobiece.

Syrop z kwiatów mniszka według receptury Stefanii Korżawskiej

Składniki:

  • 6 garści suszonych kwiatów mniszka
  • 3 litry wody
  • 1,5 litra miodu naturalnego
  • 6 łyżek octu jabłkowego lub sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Kwiat mniszka zalać wodą i ogrzewać na małym ogniu przez 20 minut, po czym odstawić na noc. Rano przecedzić, wycisnąć kwiatki i do płynu dodać miód. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, pod koniec gotowania, dodać 6 łyżek octu jabłkowego lub sok z cytryny. Zagotować, następnie rozlać gorący syrop do butelek.

Ja najczęściej robię syrop, a właściwie miód z mniszka według receptury z książki „Leki z Bożej apteki”:

200 kwiatów mniszka (nie myć – w celu usunięcia robaczków należy rozłożyć kwiaty na papierze) zalać 1/2 l zimnej wody, zagotować i macerować kwiaty w tej wodzie przez noc. Następnego dnia przecedzić i dokładnie wycisnąć wodę, dodać 0,5 kg cukru i 1-2 łyżki soku z cytryny. Całość gotować bez przykrycia tak, by odparować część wody, by syrop miał konsystencję miodu (aby to sprawdzić należy ostudzić go). Miód z mniszka nie może być ani za rzadki, bo wtedy sfermentuje, ani za gęsty, bo będzie się krystalizował).

Tak przygotowany miód z mleczu (mniszka) ma cudowny smak, idealnie pasuje do pieczywa oraz jako dodatek do ciast (zamiast miodu) i deserów.

Przepis na miód z mniszka według Marii Treben

4 kopiaste garście koszyczków mniszka zalać 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia. Po zagotowaniu garnek odstawić na całą noc. Rano odcedzamy i dokładnie wyciskamy kwiaty. Do soku dodajemy 1 kg nieoczyszczonego cukru i pół cytryny pokrojonej na plasterki (jeżeli cytryna jest pryskana to ja obieramy i odrzucamy skórkę. Całość odparować bez zagotowania. Po ostudzeniu 1 raz czy 2 razy, sprawdzamy czy miód ma odpowiednia konsystencję.

Sałatki z mniszka lekarskiego

Do sałatek można wykorzystać młode liście mlecza (wtedy nie mają jeszcze goryczki) lub całe rośliny, jak poleca Maria Treben. Do rozdrobnionych roślin mniszka dodajemy kawałki ugotowanych na półtwardo jajek i zalewamy dressingiem np. z oliwy i octu winnego. Jest to tzw. sałatka francuska. Do takiej sałatki możemy także dodać ugotowane ziemniaki i wtedy mamy propozycję na kolację :)

Same łodygi mniszka lekarskiego również są cudownym lekarstwem dla chorych na żółtaczkę lub rekonwalescentów (codziennie 5-6 świeżych łodyg mniszka) i dla cukrzyków (do 10 łodyg dziennie). Łodygę wraz z kwiatem należy umyć, usunąć kwiat i powoli żuć. Ma ona gorzkawy smak, jest chrupiąca i soczysta. Kurację należy przeprowadzić 2-3 tygodnie.

Taka 14-dniowa kuracja jest także pomocna dla osób, które czują przewlekłe zmęczenie i przygnębienie.

 

Książkę „Leki z Bożej apteki” znajdziesz  TUTAJ,
a książkę Marii Treben „Apteka Pana Boga” znajdziesz TUTAJ.

 

>

Dodaj komentarz