Zdrowa Odnowa

czyli jak zadbać o siebie, jak się zdrowo odżywiać i skutecznie schudnąć

Nietolerancja pokarmowa – objawy i testy na nietolerancję pokarmową

| 5 komentarzy

Od dawna wiadomo, że spożywane przez nas produkty mają wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Ma to jeszcze większe znaczenie w dzisiejszym życiu, ponieważ spożywamy bardzo dużo przetworzonych produktów spożywczych. Coraz częściej też spotykamy się z nietolerancją na niektóre produkty, szacuje się, że nietolerancję pokarmową ma 45-80% osób, a typowa alergia występuję u 2-10% populacji. 

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Do nietolerancji pokarmowej dochodzi wtedy, gdy pewne enzymy trawienne, które zamieniają białka w aminokwasy, nie są wystarczająco aktywne. Niestrawione białka przedostają się wtedy do krwi przez nieszczelne bariery jelitowe (tzw. przeciekające jelita) i łączą się z przeciwciałami IgG w kompleksy immunologiczne (alergen+IgG) – mogą się one odkładać w różnych narządach, wywołując choroby przewlekłe.

Jakie są skutki nietolerancji pokarmowej?

W zależności od tego, gdzie odłożą się niestrawione białka, mogą wywołać różne reakcje naszego organizmu. Jeśli odłożą się w ścianach naczyń mogą powodować bóle głowy, zapalenie naczyń, nadciśnienie. Odłożone w tkankach układu oddechowego powodują katar, zapalenie zatok, astmę, częste infekcje. Jeśli w układzie mięśniowo-szkieletowym – są przyczyna zapalenia stawów, bólu i osłabienia. Reakcja ze strony przewodu pokarmowego mogą być wzdęcia, skurcze, biegunki i kolki. Natomiast reakcja skórną będą egzemy, atopowe zapalenie skóry czy uporczywe pokrzywki.

Tak więc, długotrwałe choroby o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. U niektórych osób wystąpi tylko jeden objaw, a u innych może być to cały zespół objawów, pozornie ze sobą nie powiązanych.

W przypadku podobieństwa niestrawionych białek do własnych białek może dojść do autoagresji czyli do niszczenia przez`organizm własnych tkanek np. tarczycy (choroba Hashimoto), wątroby (autoagresywne zapalenie wątroby), RZS (autoagresywne zapalenie stawów).

Sposoby postępowania przy zdiagnozowaniu nietolerancji pokarmowej?

Rozpoznanie i wykluczenie z żywienia pokarmów nietolerowanych zawsze powoduje polepszenie samopoczucia, a nierzadko powrót pacjenta do zdrowia. Wykluczenie pokarmów, na które jest wysoka nadwrażliwość organizmu, powinno trwać nawet przez kilka lat, ponieważ każde ponowne przywrócenie ich do żywienia powoduje, że objawy chorobowe i dolegliwości powracają.

Przy łagodniejszych reakcjach na pokarm można zastosować tzw. dietę rotacyjną, czyli spożywanie różnych pokarmów co kilka dni na zmianę. Ten sposób jedzenia zapobiega powstawaniu nowych nietolerancji pokarmowych.

Nietolerancja pokarmowa pojawia się głównie w państwach wysoko rozwiniętych. Wiąże się to ze spożywaniem żywności przetworzonej, biologicznie mało aktywnej, chemicznie konserwowanej i genetycznie modyfikowanej. Wpływ na to ma również mało urozmaicona dieta i spożywanie tych samych pokarmów codziennie lub bardzo często.

Czym różni się alergia pokarmowa od nietolerancji pokarmowej?

Alergia pokarmowa jest niemal natychmiastową, ostrą reakcją na pokarm, krótko po zjedzeniu nawet niewielkiej porcji. Reakcja ta może dotyczyć każdego narządu, chociaż najczęstsze są reakcje ze strony skóry, płuc, przewodu pokarmowego i układu krążenia. Reakcje te mają różny stopień nasilenia. Najsilniejszą reakcją jest wstrząs anafilaktyczny, czyli głębokie zaburzenie krążenia czy oddychania, co wymaga interwencji klinicznej. Tu przeciwciała IgE w układzie immunologicznym natychmiast reagują na alergen. Taka gwałtowna reakcja pozwala się szybko zorientować, w jakim produkcie znajduje się alergen i unikać go w codziennym żywieniu.

Nietolerancja pokarmowa jest również reakcją negatywną na jakiś pokarm, ale rozłożona w czasie – objawy przeważnie występują z opóźnieniem po kilku godzinach, a nawet po kilku dniach, co utrudnia ustalenie, który pokarm te reakcje wywołuje. Nietolerancja pokarmowa angażuje przeciwciała typu IgG i można ją ustalić za pomocą testów na nietolerancje pokarmową.

Jakie produkty sa najczęściej nietolerowane?

Istnieje ponad 150 produktów, które mogą powodować negatywne reakcje naszego organizmu. Najczęściej są nimi:

  • zboża z glutenem – gluten to mieszanka białek w zbożach takich, jak pszenica, żyto, jęczmień, owies (rzadko alergizuje, mam mało glutenu);
  • jaja kurze (białko i żółtko jaja) – białko występuje częściej jako alergen niż żółtko;
  • mleko krowie i produkty mleczne;
  • orzeszki ziemne i inne orzechy;
  • owoce morza (krewetki,małże, kraby) i niektóre ryby (pstrą, łosoś, tuńczyk, morszczuk);
  • drożdże – tu występuje także reakcja na własne drożdże w jelitach (dtożdżyco-grzybica typu Candida Albicans);
  • warzywa psiankowate (Pomidory, papryka, ziemniaki);
  • cytrusy;
  • soja.
Test na nietolerancję pokarmową

Nietolerancje pokarmową można zbadać testem immunologicznym z dosłownie kilku kropel krwi pobranej z palca. Test pozwala odczytać poziom przeciwciał IgG nagromadzonych przez organizm nawet przez wiele lat.

Test Food Detective – test na 48 pokarmów najbardziej popularnych w Europie. Test ten można wykonać samodzielnie w domu. Posługuje się nim wiele poradni żywieniowych i lekarzy w Polsce i w innych krajach.

Oprócz tego testu są inne, trudniej dostępne np.  Foodprint, ImuPro , FoodScreen.

Ja wybrałam test Food Detective. Powody takiego wyboru przedstawiłam we wpisie „Co jeść, a czego unikać?”. Chociaż zrobiłam go kilka miesięcy temu, to nadal jestem bardzo z tego zadowolona. Wreszcie mam konkretnie „czarno na białym” co mi nie służy, nie muszę się już domyślać :) Większość produktów, które okazało się, że ich nie toleruję, wcześniej wytypowałam jako podejrzane lub miałam takie sygnały z innych źródeł, ale pojawiły się też takie produkty, które mnie zaskoczyły. Dlatego tym bardziej cieszę się, że wreszcie zdecydowałam się na zrobienie tego testu.

Dodatkowo udało mi się zakupić test Food Detective w bardzo korzystnej cenie, niższej niż cena w aptece, a skorzystałam z tej porównywarki cen.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat testu Food Detective, tego, czego ja się dzięki niemu dowiedziałam oraz na temat nietolerancji pokarmowej zaglądnij tutaj.

Jeżeli chcesz znaleźć  test Food Detective w najniższej cenie zobacz tutaj.

Źródło: ulotka produktu Food Detective

>

komantzry

  1. Witam
    Mam pytanie. Mam zdiagnozowano nietolerancji na: drożdże, mleko krowie, gluten, kukurydzę i orzechy. Czy istnieje ryzyko że mogę mieć candide

    • Rozumiem, że chodzi o kandydozę, czyli przerost grzyba candida, bo candide mają wszyscy i jest to stan fizjologiczny. Trudno jednoznacznie stwierdzić po wynikach testu na nietolerancję, czy występuje również kandydoza, jednak jest to możliwe. Taka nietolerancja może wskazywać na nieszczelne jelito.

  2. Sam korzystałem z Food detectiv i jestem zadowolony, bo sam nie mogłem dojść co takie mnie uczula, a tak wykonałem test i już wiem co i jak i faktycznie sprawdziło się.

  3. https://instytut-mikroekologii.pl/produkt/imupro300-badanie-alergie-pokarmowa-opozniona/

    proszę przeczytać drugie zdanie opisu produktu i przeanalizować swój wpis.

    • Wpis jest zgodny z opisem produktu Food Detective, a nie ImuPro. Dziękuję za uwagę, wpis poprawiłam. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz