Prawidłowe żywienie według Stefanii Korżawskiej
Tak, jak pisałam w poście o kaszy i jej właściwościach, tematem tym zainteresowałam się szerzej po przeczytaniu jednej z książek Stefanii Korżawskiej. Było to w momencie, gdy wydawało mi się, że wiem co to zdrowe i prawidłowe żywienie. Okazało się, że jest coś jeszcze, co jest brakującym elementem w mojej układance. Otóż zadawałam sobie pytanie, dlaczego, mimo tego, że stosujemy zdrową dietę, trudno nam poradzić sobie z niektórymi chorobami czy problemami zdrowotnymi. Odpowiedź znalazłam właśnie w książkach pani Stefanii.
Kilka słów o Stefanii Korżawskiej
Stefania Korżawska ukończyła polonistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Pochodzi z rodziny o bogatych tradycjach zielarskich. Promuje ona powrót do natury i życia zgodnie z jej prawami. Pokazuje jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie. Sięga do sposobów na długie i zdrowe życie, które stosowane były przez nasze babcie i prababcie. Zioła są ważnym elementem jej stylu życia.
Prawidłowe żywienie – podstawy
Zdaniem Stefanii Korżawskiej ze względu na to, że żyjemy w klimacie chłodnym, ponieważ ciepło jest przez niewielką część roku, powinniśmy spożywać więcej jedzenia ciepłego, gotowanego, zwłaszcza w okresie od jesieni do wiosny. Gotowane powinno być to, co jemy na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Surowe warzywa i owoce powinny być spożywane głównie latem, natomiast zimą powinniśmy jeść owoce głównie w formie przetworów: kompotów, konfitur, powideł lub owoców gotowanych, a z warzyw najważniejsze w okresie zimowym powinny być kapusta i ogórki kiszone.
Owoce i warzywa w diecie
Zdaniem Stefanii Korżawskiej owoce, także w formie surówek oraz owoce cytrusowe niszczą wątrobę, żołądek, wychładzają jelito, a w konsekwencji powodują kolejne choroby cywilizacyjne. Aby pożywienie zostało przetworzone na energię niezbędną organizmowi do życia, potrzebna jest odpowiednia temperatura. Dlatego też trawienie przebiega sprawnie, gdy żołądek otrzyma ciepłe, gotowane pożywienie. Gdy zaś żołądek otrzyma pożywienie zimne, ciężkostrawne, musi najpierw zużyć własną energię do jego podgrzania, a proces trawienia jest wtedy długotrwały, niewłaściwy, a w konsekwencji większość energii nie zostanie wydobyta z takiego pożywienia. Osoby z chorą trzustką i innymi problemami w trawieniu zauważają to na co dzień. Widzą różnicę między jedzeniem surowych i gotowanych warzyw czy owoców. Dla wielu osób surowe jabłko jest zbyt ciężkostrawne, a jabłko upieczone staje się lekkostrawne – rozgrzewa wątrobę, oczyszcza jelita, przez co ma dobroczynne działanie przy zaparciach. Gotowanie pokarmu jest ważne także z tego powodu, że w trakcie gotowania poszczególne składniki przenikają się wzajemnie tworząc substancję bardziej doskonałą, tym samym bardziej pożyteczną dla organizmu.
Główna przyczyna chorób
Zdaniem Stefanii Korżawskiej głównym powodem problemów zdrowotnych jest wychłodzenie organizmu poprzez spożywanie małej ilości pożywienia gotowanego, jedzenie produktów zimnych i surowych, niewłaściwe ubieranie się. W takiej sytuacji prawa nerka, odpowiedzialna za ogrzewanie organizmu jest przeciążona i organizm jest coraz bardziej wychłodzony i niewydolny. Osłabione są również inne organy wewnętrzne, które nie mogą właściwie pracować- dodatkowo produkują jeszcze duże ilości śluzu. Krew staje się anemiczna, śluzotwórcza, przez co również układ nerwowy jest osłabiony.
Od czego zacząć prawidłowe żywienie?
- Jako pierwsze i najważniejsze działanie – oczyszczenie organizmu proponuje ona dietę podobną do diety warzywno-owocowej, z założeniem, że wszystkie potrawy maja być gotowane. Jedną z propozycji jest zupa marchewkowa, czyli tzw. marchwianka. Polecana dla osób mających problemy z układem trawiennym, ponieważ reguluje ona pracę jelit, wzmacnia żołądek, oczyszcza wątrobę.
- Proste gotowane jedzenie, które będzie podtrzymywało procesy życiowe, natomiast nie będzie pożywką dla chorób. Wprowadzana jest tutaj kasza jaglana w formie krupniku.
- Jedzenie energetyczne i rozgrzewające. Tutaj najważniejsze miejsca zajmują kasza jaglana, rosół energetyczny i energetyczny sos. Mięso na bazie którego gotujemy taki rosół to kogut wiejski, cielęcina, młoda wołowina, królik, mięso kozie. Sos sporządzamy z mięsa wołowego.
- Zdrowe pożywienie – tutaj możemy znaleźć wiele prostych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy oraz uzupełnienie o różnego rodzaju herbatki ziołowe
Książki Stefanii Korżawskiej
Szczegółowe informacje, jak krok po kroku przejść przez wszystkie te etapy oraz wiele ciekawych przepisów na zdrowe potrawy można znaleźć w książce Stefanii Korżawskiej „Cztery kroki do zdrowia”, jak również w innych pozycjach książkowych jej autorstwa. We wszystkich swoich książkach autorka nawiązuje do tematu prawidłowego żywienia w różnych chorobach i potrzebach oraz proponuje ciekawe przepisy na potrawy, mikstury, winka i mieszanki ziołowe.
Zapraszam do przeczytania innych artykułów na moim blogu zawierających ciekawe informacje przedstawione przez panią Stefanię Korżawską w jej książkach i filmach:
Kasza jaglana – dla zdrowia i dobrego samopoczucia
Kasza jaglana – przepisy
Dieta owsiankowa – hit czy kit?
Odchudzanie bez odchudzania
Kliknij TUTAJ, aby zobaczyć książki wydane przez Stefanię Korżawską oraz różne jej produkty (kawa, mieszanki ziołowe, itp.) dostępne w sklepach internetowych.