Zdrowa Odnowa

czyli jak zadbać o siebie, jak się zdrowo odżywiać i skutecznie schudnąć

Ewa Bednarczyk-Witoszek – Dieta Dobrych Produktów

| 11 komentarzy

Dzisiaj chciałabym się podzielić jednym z moich ostatnich odkryć w temacie zdrowego, optymalnego odżywiania. Jest to propozycja diety autorstwa Ewy Bednarczyk-Witoszek, lekarza laryngologa. Dieta ta została nazwana Dietą Dobrych Produktów. Odkrycie to zrobiło na mnie ogromne wrażenie, choć mam już wiedzę na temat różnych diet i propozycji żywienia.

Na publikacje pani doktor natknęłam się szukając różnych informacji na temat diety bezglutenowej. Tak, jak pisałam we wcześniejszych postach „Dieta? Tak, ale jaka?” i „Badanie aparatem Mora – z autopsji :)”, dowiedziałam się jakiś czas temu, że mam problemy z tolerancją glutenu i laktozy, i teraz postanowiłam wrócić do tego tematu i sprawdzić, czy dalej mam ten problem.
Nie będę ukrywać, że przypomniało mi się o tym, bo od pewnego czasu często poruszany jest temat diety bezglutenowej i jej wpływu na organizm człowieka.
Postanowiłam przejść na pewien czas na dietę umiarkowanie bezglutenową ;). Po tym czasie wróciłam do „normalnego” jedzenia i okazało się, że wróciły objawy ze strony układu pokarmowego i ogólna ociężałość, które wcześniej miałam. Potwierdziło się to, że nadal mam problem z trawieniem glutenu.

W związku z tym rozpoczęłam poszukiwania w Internecie wszystkiego na temat diety bezglutenowej, pieczenia chleba BG i układania jadłospisu. Zrobiłam sobie również test na nietolerancje pokarmowe, który potwierdził moje doświadczenia z pokarmami glutenowymi (o tym napiszę następny post).

Na jednym z for internetowych przeczytałam, że niektóre osoby są prowadzone, jeśli chodzi o dietę, przez panią doktor Ewę Bednarczyk-Witoszek. Szybko sprawdziłam kto to jest i co proponuje.

W ten sposób dowiedziałam się o Diecie Dobrych Produktów.

Kim jest Ewa Bednarczyk-Witoszek?

Pani Ewa jest z wykształcenia lekarzem laryngologiem z II stopniem specjalizacji. Od 25 lat praktykuje jak lekarz oraz interesuje się wpływem diety na organizm człowieka. Ma certyfikat nr 13 uprawniający do udzielania porad w zakresie diety optymalnej otrzymany od dr. Kwaśniewskiego. Jednak jej zainteresowania nie są skupione tylko na tej diecie.

Czym jest Dieta Dobrych Produktów (DDP)?

To sposób odżywiania oparty na produktach, które z założenia są bezpieczne zarówno dla małych dzieci, jak i osób starszych, chorych lub po przeszczepach.

Należą do nich:

  • produkty bogatobiałkowe zwierzęce: jajka, majonez, mięso wieprzowe, wołowe, jagnięce, dziczyzna, kurczak, indyk, kaczka, gęś, królik, ryby morskie, ryby słodkowodne, owoce morza.
  • produkty bogatobiałkowe roślinne: groszek zielony, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, chleb świętojański, orzeszki, ziemne, soja, słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, migdały, sezam, siemię lniane, słonecznik, mak.
  • tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina, skwarki, łój, tłuszcz gęsi, kaczy, z kury, tłuszcze rybie, tran, masło klarowane, masło.
  • tłuszcze roślinne: oliwa, oleje roślinne, olej kokosowy, tłuszcz palmowy, awokado, oliwki, czekolada gorzka, masło kakaowe. Czekolada i kakao powyżej 1 roku życia.
  • węglowodany: warzywa surowe, gotowane i kiszone; strączkowe,  ziemniaki, kasza gryczana.
  • owoce i soki owocowe – dobre, ale głownie dla dzieci i najlepiej w formie kompotów. Mogą być banany, ale nie bardzo dojrzałe i winogrona – jedzone 1-2 razy w tygodniu.

Niekorzystne produkty:

  • zboża glutenowe: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz.
  • zboża bezglutenowe: ryż, kukurydza,
  • produkty mleczne: wszystkie.

Dla dzieci i młodych, zdrowych osób dieta może być mniej restrykcyjna i dopuszcza zboża bezglutenowe, owoce i soki, jednak w przypadku leczenia chorób dieta taka jest mniej skuteczna.

Podstawowe zasady Diety Dobrych Produktów:

Taką zasada jest żywienie przez 3-6 dni dobrymi produktami i jeden dzień wolności (wszystkie produkty).

Następnie, co jest bardzo ważne, należy obserwować reakcje organizmu w czasie „dni dobrych” i „dni złych” i obserwować, które produkty dają nam objawy. W tzw. „złe dni” po pewnym czasie powinno nastąpić zmniejszenie nasilenia objawów, aż do zaniku.

Równie ważne jest aby rotować produkty, aby nie jeść codziennie tego samego, bo prowadzi to uzależnienia od danego produktu oraz do coraz gorszego tolerowania go.

Co daje Dieta Dobrych Produktów?

Przede wszystkim leczy wszystkie choroby, nawet te, które uważa się jako nieuleczalne czy uwarunkowane genetycznie. Poza tym ten sposób odżywiania daje możliwość poznania tego, co nam służy, a co nie, bo nie na wszystkich dany produkt działa tak samo. Nawet tłuszcze, choć uznawane są jako bezpieczne, należy sprawdzić, czy nam służą, a p.Ewa podaje sposób, jak to zrobić.

Pani Ewa Bednarczyk-Witoszek wydała dwie książki „Dieta optymalna” oraz „Dieta Dobrych Produktów”. Te drugą już zakupiłam i wiem, że jest to bardzo dobra decyzja oraz, że będzie to książka, do której będę często wracać :)

Kliknij TUTAJ, aby zobaczyć książki wydane przez Ewę Bednarczyk-Witoszek. 

Click on any of these buttons to help us to maintain this website.      

komantzry

Leave a Reply