Zdrowa Odnowa

czyli jak zadbać o siebie, jak się zdrowo odżywiać i skutecznie schudnąć

jak przygotować mleko ryżowe, owsiane, migdałowe, sojowe

Jak samodzielnie przygotować mleko roślinne – ryżowe, owsiane, migdałowe i sojowe ?

| 21 komentarzy

We wcześniejszym poście „Alergia na mleko u małych dzieci” obiecałam, że napiszę, jak samodzielnie przygotować mleko roślinne. Ogólnie mówiąc są dwa sposoby przygotowania mleka (napoju) ryżowego – z gotowaniem i bez gotowania, na surowo. Osobiście nie wyobrażam sobie picia napoju z surowych ziaren, ale na pewno są osoby o innych preferencjach, tak więc opiszę oba sposoby.

Mleko ryżowe

I sposób
1 szklankę ryżu namoczyć np. na noc w 1 litrze niegazowanej wody. Następnie zmiksować i przecedzić.

II sposób
1 szklankę ryżu zalać 6 szklanek wody. Gotować 2 godziny, zmiksować i przecedzić lub przetrzeć.

III sposób
1 porcję ugotowanego ryżu zalać 4 porcjami gorącej wody, ewentualnie dodać cukier waniliowy. Zmiksować i przecedzić.

Warto pamiętać, że mleko ryżowe może zawierać w sobie szkodliwy arsen, dlatego nie powinno być podawane dzieciom do 5-go roku życia.

Mleko owsiane

składniki:
1,5 szkl. wody
1/4 szkl. miodu
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
ewentualnie 1/2 łyżeczka soli

Wszystko gotować przez 15-20 min., następnie zmiksować, po czym dodać 2 szkl. wody. Można przecedzić przez gazę.

Mleko migdałowe

składniki:
1 szkl. migdałów
3 szkl. wody

Migdały namoczyć przez noc, obrać ze skórki. Ponownie zalać wodą w proporcji 4:1. Gotować 10-15 min. Zmiksować, przecedzić.

Zapraszam do wypróbowania podanych przeze mnie sposobów na to, jak zrobić mleko ryżowe, owsiane czy migdałowe i napisania o tym w komentarzu.

Smacznego :)

Jeżeli znasz inne przepisy, proszę podziel się tym z nami, napisz :)

P.S. Jedna z Czytelniczek mojego bloga – Małgosia, przesłała do mnie przepis na przygotowanie mleka sojowego. Dziękuję :)

 Mleko sojowe

½ szklanki soi zalać 2 szklankami zimnej wody na noc, przepłukać i zmiksować soję z 1 szkl. gorącej, przegotowanej wody. Dodać następną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Przecedzić przez sitko z płótnem. Pozostałą suchą masę znowu zmiksować z 2 szkl. wody i przecedzić. Mleko gotować 3 min. Doprawić miodem i solą. Przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Mleko z mąki sojowej: 2 łyżki mąki sojowej wymieszać z 1 szkl. przegotowanej wody i 1 łyżeczką miodu.

Mleko sojowo – kokosowe: 1 szkl. soi uprzednio moczonej przez noc, przepłukać i podgotować 30 min z 3 szkl. wody i ½ szkl. wiórek kokosowych, nie dopuszczając do gotowania. Odcedzić wodę i zmiksować w proporcji na 1 szklankę soi – 1 szklanka wody i 2 łyżki miodu. Dodać 1 szkl. wody i 2 łyżki miodu. Miksować do konsystencji śmietany i dodać jeszcze 2 szklanki wody. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością soi. Mleko można przecedzić przez gazę.

Ze swojej strony dopiszę tylko, że mleko sojowe nie jest polecane dla dzieci, jest to raczej napój dla dorosłych osób.

Mam nadzieję, że po zapoznaniu się z tym tekstem wiesz już jak samodzielnie przygotować mleko roślinne :)

Mleko ryżowe, owsiane, migdałowe możne być dodatkiem do owsianki, tak obecnie popularnej zarówno wśród osób odchudzających się, jak i ogólnie dbających, aby zdrowo się odżywiać. W poście „Dieta owsiankowa – hit czy kit” podaję różne sposoby przygotowania owsianki.

EDIT 8.06.2015r.

Obecnie korzystam z maszyny do robienia mleka roślinnego Soyabella. Zapraszam do przeczytania postów na ten tematTUTAJ.

zdjęcie ze strony Flickr.com

Click on any of these buttons to help us to maintain this website.      

komantzry

  1. Pingback: … jeśli nie krowie,to jakie? … | Medycyna naturalna, nasze zdrowie, fizyczność i duchowość

Leave a Reply