jak przygotować mleko ryżowe, owsiane, migdałowe, sojowe
Jak zdrowo się odżywiać

Jak samodzielnie przygotować mleko roślinne – ryżowe, owsiane, migdałowe i sojowe ?

5/5 - (2 votes)

We wcześniejszym poście „Alergia na mleko u małych dzieci” obiecałam, że napiszę, jak samodzielnie przygotować mleko roślinne. Ogólnie mówiąc są dwa sposoby przygotowania mleka (napoju) ryżowego – z gotowaniem i bez gotowania, na surowo. Osobiście nie wyobrażam sobie picia napoju z surowych ziaren, ale na pewno są osoby o innych preferencjach, tak więc opiszę oba sposoby.

Mleko ryżowe

I sposób
1 szklankę ryżu namoczyć np. na noc w 1 litrze niegazowanej wody. Następnie zmiksować i przecedzić.

II sposób
1 szklankę ryżu zalać 6 szklanek wody. Gotować 2 godziny, zmiksować i przecedzić lub przetrzeć.

III sposób
1 porcję ugotowanego ryżu zalać 4 porcjami gorącej wody, ewentualnie dodać cukier waniliowy. Zmiksować i przecedzić.

Warto pamiętać, że mleko ryżowe może zawierać w sobie szkodliwy arsen, dlatego nie powinno być podawane dzieciom do 5-go roku życia.

Mleko owsiane

składniki:
1,5 szkl. wody
1/4 szkl. miodu
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
ewentualnie 1/2 łyżeczka soli

Wszystko gotować przez 15-20 min., następnie zmiksować, po czym dodać 2 szkl. wody. Można przecedzić przez gazę.

Mleko migdałowe

składniki:
1 szkl. migdałów
3 szkl. wody

Migdały namoczyć przez noc, obrać ze skórki. Ponownie zalać wodą w proporcji 4:1. Gotować 10-15 min. Zmiksować, przecedzić.

Zapraszam do wypróbowania podanych przeze mnie sposobów na to, jak zrobić mleko ryżowe, owsiane czy migdałowe i napisania o tym w komentarzu.

Smacznego :)

Jeżeli znasz inne przepisy, proszę podziel się tym z nami, napisz :)

P.S. Jedna z Czytelniczek mojego bloga – Małgosia, przesłała do mnie przepis na przygotowanie mleka sojowego. Dziękuję :)

 Mleko sojowe

½ szklanki soi zalać 2 szklankami zimnej wody na noc, przepłukać i zmiksować soję z 1 szkl. gorącej, przegotowanej wody. Dodać następną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Przecedzić przez sitko z płótnem. Pozostałą suchą masę znowu zmiksować z 2 szkl. wody i przecedzić. Mleko gotować 3 min. Doprawić miodem i solą. Przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Mleko z mąki sojowej: 2 łyżki mąki sojowej wymieszać z 1 szkl. przegotowanej wody i 1 łyżeczką miodu.

Mleko sojowo – kokosowe: 1 szkl. soi uprzednio moczonej przez noc, przepłukać i podgotować 30 min z 3 szkl. wody i ½ szkl. wiórek kokosowych, nie dopuszczając do gotowania. Odcedzić wodę i zmiksować w proporcji na 1 szklankę soi – 1 szklanka wody i 2 łyżki miodu. Dodać 1 szkl. wody i 2 łyżki miodu. Miksować do konsystencji śmietany i dodać jeszcze 2 szklanki wody. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością soi. Mleko można przecedzić przez gazę.

Ze swojej strony dopiszę tylko, że mleko sojowe nie jest polecane dla dzieci, jest to raczej napój dla dorosłych osób.

Mam nadzieję, że po zapoznaniu się z tym tekstem wiesz już jak samodzielnie przygotować mleko roślinne :)

Mleko ryżowe, owsiane, migdałowe możne być dodatkiem do owsianki, tak obecnie popularnej zarówno wśród osób odchudzających się, jak i ogólnie dbających, aby zdrowo się odżywiać. W poście „Dieta owsiankowa – hit czy kit” podaję różne sposoby przygotowania owsianki.

EDIT 8.06.2015r.

Obecnie korzystam z maszyny do robienia mleka roślinnego Soyabella. Zapraszam do przeczytania postów na ten tematTUTAJ.

20 komentarzy

  • o-la

    a jak się ma powyzszy przepis do informacji dotyczących trującego arsenu znajdującego się w mleku ryzowym? czy takie domowe mleko jest bezpieczniejsze?

      • Agnieszka Kwiatkowska

        Ja stosowałam u moich dzieci mleko (napój) ryżowe, owsiane, kukurydziane i inne gdy miały 2 i 4 lata (dzieci oczywiście, a nie mleko :) ) Wcześniej podawałam Bebilon Pepti i Nutramigen- tak jak opisałam to we wcześniejszych wpisach

    • Agnieszka Kwiatkowska

      Z tego co mi wiadomo, na podstawie różnych publikacji, mleko ryżowe robione sposobem domowym ma dużo mniej arsenu niż mleka kupowane w sklepach. Na pewno umiar jest najważniejszy :) Pozdrawiam

      • tomasz

        Jednak zaryzykowałem i zmiksowałem gorący. Świetny przepis, dziękuję. W końcu mam mleko bez dodatku cukru :) W owsiance z miodzikiem – pychota

        • Agnieszka Kwiatkowska

          To fakt, że te w kartonach są bardzo słodkie. Kupiłam tylko raz i nawet dzieciom nie dawałam, bo mają problemy z trawieniem cukrów.
          A owsianka chyba zawsze już będzie the best of all…:)

    • Agnieszka Kwiatkowska

      Teoretycznie można je przechowywać podobnie jak mleko ryżowe, sojowe itp., do 8 dni w lodówce. Ja bym jednak nie trzymała tak długo, najlepiej do 2-3 dni.

  • Muffa

    Ja próbowałam owsiane – pyszne! Wypróbuję też migdałowe bo zanosi się na to, że też będzie smakowite :)
    Dzięki za przepisy!

  • Mari Lo

    Pani Agnieszko! wspaniale ,że sposoby na mleko roślinne są u Pani dostępne , ponieważ ja dopiero od roku interesuję się takimi przepisami . Bardzo dziękuję za jawność wypowiedzi i możliwość kulinarnego rozwoju. Gdyby tak jeszcze oferta handlowa z eko-upraw była tańsza …Pozdrawiam serdecznie :-))

    • Agnieszka Kwiatkowska

      Dziękuję za miłe słowa :) Cieszę się, że to, co piszę na tym blogu jest przydatne.
      Pozdrawiam serdecznie

  • Mari Lo

    jestem z czasów, gdy wszyscy uważali mleko za najzdrowsze pod słońcem , mój żołądek był od zawsze innego zdania i protestował ale tylko od pewnej ilości – gdy przekroczyłam – „rewolucja „-była murowana – w mojej rodzinie nikt nie miał takich przypadłości, tylko ja , więc sięgałam po nie coraz rzadziej i w bardzo ograniczonych ilościach i postaciach .
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam życząc zdrowych pomysłów na życie.

Leave a Reply