Zdrowa Odnowa

czyli jak zadbać o siebie, jak się zdrowo odżywiać i skutecznie schudnąć

candida albicans przyczyny

Kandydoza – przyczyny przerostu grzyba candida albicans

| 7 komentarzy

Jeszcze przed kilkunastoma laty niewiele mówiło się o grzybie candida. Pojawiały się dopiero pierwsze wzmianki na temat candidy oraz objawów chorobowych pojawiających się wraz z jej nadmiernym przerostem w układzie pokarmowym, nazywanych kandydozą. Niestety do dzisiaj wiedza na temat grzyba candida i kandydozy jest niewielka, nawet wśród lekarzy.
Sama się o tym przekonałam, gdy zapytałam swojego lekarza, czy objawy które mam mogą wskazywać na kandydozę i usłyszałam, że coś takiego jest możliwe np. w ostatniej fazie AIDS. Tak na marginesie jest to dobry lekarz :) Wniosek z tego taki, że nigdy za dużo wiedzy na temat grzyba candida i kandydozy.

Pisząc ten tekst korzystałam głównie z książki Andrzeja Janusa „Nie daj się zjeść grzybom Candida”, ale również z własnych doświadczeń walki z kandydozą. Ponieważ temat ten jest bardzo obszerny postaram się odnieść do najważniejszych kwestii. Osobom zainteresowanym szerzej tym tematem proponuję przeczytanie książki dr Janusa, w której dokładnie opisuje on objawy oraz proponuje konkretne leczenie.

Czym jest candida?

Drożdżaki candida razem z bakteriami stanowią naturalną mikroflorę jelit człowieka. Zasiedlają one jelito grube. W normalnych warunkach konkurują z bakteriami jelitowymi o pożywienie, przez co pozostają w równowadze. Jelita zapewniają im idealne warunki do rozwoju: odpowiednia wilgotność, temperatura 36,6 st. C i obecność cukrów w niestrawionych resztkach pokarmowych.  Wystarczy jednak wzrost ilości cukrów prostych  lub obecność antybiotyku, aby ta równowaga została zachwiana na korzyść drożdżaka.

Co sprzyja przerostowi grzyba candida?

Na nadmierny przerost drożdżaka ma wpływ wiele czynników:

  • długotrwałe przyjmowanie antybiotyków,
  • nadużywanie cukru oraz picie słodzonych napojów,
  • dieta bogata w proste węglowodany (ziemniaki, pieczywo),
  • osłabienie systemu immunologicznego,
  • zażywanie pigułek antykoncepcyjnych i sterydów,
  • nadużywanie kawy, alkoholu, nikotyny,
  • stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku,
  • niskie spożycie warzyw,
  • częste spożywanie fast food’ów (hamburgery, hot dogi, pizza, gotowe posiłki),
  • duże spożycie produktów na occie np. keczupu, musztardy; produktów wędzonych, sfermentowanych,
  • dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy,
  • przebywanie i praca w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych, klimatyzowanych.

W moim przypadku, oprócz objawów ze strony układu pokarmowego, bardzo silnie odczuwałam objawy związane z układem oddechowym, głównie z oskrzelami i płucami oraz z zatokami. Po zjedzeniu produktu, który „dokarmiał” moją candidę odczuwałam problemy z oddychaniem (problemu z nabraniem głębiej powietrza do płuc oraz miałam zatkany nos). Bardzo łatwo wtedy mogłam sama zauważyć co mi służy, a co nie.

Z produktów spożywczych i innych czynników z listy powyżej, najbardziej czułam wpływ zagrzybionych (prawdopodobnie) klimatyzacji; wilgoci, np. w czasie i po deszczu, w łazience w trakcie i po kąpieli oraz produktów na occie. Do listy mogłabym jeszcze dopisać produkty w puszkach, np. brzoskwinie w syropie.

Często, w czytanych przeze mnie artykułach czy na forum, spotykałam się z pytaniem: czy kapusta kiszona i ogórki kwaszone można jeść w czasie leczenia? Zdania były podzielone. Z mojego doświadczenia wynika, że można jeść i kapustę i ogórki, ale muszą być dobrze zabezpieczone, aby nie rozwinęła się na nich pleśń czy grzyb, nawet gdy nie jest to widoczne.

Zapraszam do przeczytania innych artykułów na moim blogu na temat przyczyn przerostu grzyba candida albicans, objawów i propozycji leczenia.

 

Źródło  „Nie daj się zjeść grzybom Candida” Andrzej Janus – do kupienia TUTAJ.

Click on any of these buttons to help us to maintain this website.      

komantzry

Leave a Reply