Mniszek pospolity (lekarski) to kwiat o intensywnie żółtych płatkach, potocznie nazywany mleczem polnym, dmuchawcem czy lwim zębem. Towarzyszy nam powszechnie, ponieważ możemy go spotkać na łące, przy drodze, w sadzie i w ogrodzie. Jedni z nim walczą, traktując jak uporczywy chwast, inni kochają za cudowne właściwości zdrowotne, urok i piękne wspomnienia z dzieciństwa :) Mniszek lekarski najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania miodu, ale można przyrządzić z niego także herbatę, sałatkę, syrop czy nalewkę.
Mniszek lekarski – substancje lecznicze i zastosowanie
W ziołolecznictwie wykorzystuje się całe rośliny – korzeń, liście, łodygę i kwiaty. W Chinach w celach leczniczych wykorzystuje się całą roślinę – nawet nasiona.
Mniszek ma działanie moczopędne oraz jest pomocny w leczeniu cukrzycy. Odwar lub nalewka z korzenia mniszka pomagają w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej, dodatkowo w problemach z wątrobą. Ułatwia trawienie, podnosi odporność organizmu; szczególnie wskazany dla cierpiących na anemię. Napar z korzenia wraz z zielem lub z liści pomaga w obrzękach i niewydolności nerek.
Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi; używany w leczeniu miażdżycy, otyłości, gośćca oraz reumatyzmu. Poprawia także sprawność seksualną zarówno pań, jak i panów.
Kwiaty mniszka wpływają bardzo korzystnie na samopoczucie i ogólny stan zdrowia – wzmacniają odporność, wspomagają wzrok, poprawiają wygląd skóry, wzmagają czynności wątroby, a co za tym idzie – przyspieszają trawienie, regulują poziom hormonów żeńskich, dzięki czemu chronią przed wszelkimi kobiecymi dolegliwościami.
Do kwiatów, warto dołączyć także liście mniszka, które mają zdolność usuwania nadmiaru sodu i potasu oraz oczyszczają krew z toksyn, przez co pozwalają uniknąć zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, nadciśnienia, apatii i wielu innych, nieprzyjemnych dolegliwości.
Właściwości lecznicze mniszka sprawiają, że jest on doskonałym środkiem na wiosenne oczyszczanie organizmu z toksyn. Taką oczyszczającą kurację mniszkiem lekarskim można przeprowadzić, np. pijąc sok wyciśnięty z posiekanych liści rośliny lub przygotowując odżywczą sałatkę.
Liście mniszka zbiera się przed kwitnieniem, korzenie – wiosną i jesienią, a łodygi w czasie kwitnienia.
Co zamiast świeżych roślin mniszka lekarskiego?
Cudowne właściwości zdrowotne mają nie tylko świeże rośliny mniszka, ale także suszone, które są dostępne w sklepach zielarskich, a także sklepach ze zdrową żywnością. Warto zwrócić uwagę na ekologiczny certyfikat, który da nam pewność, że rośliny pochodzą z czystych terenów i że nie rosły przy zanieczyszczonych spalinami drogach i na obszarach przemysłowych. Dzięki temu, nawet takie ususzone będą miały piękny, intensywnie żółty kolor, przypominający nam ciepło i zapach lata – nawet w środku zimy.
Przeciwwskazania do stosowania mniszka lekarskiego
Mniszka lekarskiego nie należy spożywać razem z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ może zakłócać ich działanie. Ostrożność powinny też zachować osoby z wrzodami żołądka.
Trzeba również pamiętać, że stosowanie ziół nie może zastąpić kuracji zalecanej przez lekarza.
Jeżeli szukasz przepisów na miód, syrop, sałatkę, herbatkę i napar z mniszka lekarskiego znajdziesz je TUTAJ.
Mniszek lekarski – substancje lecznicze i zastosowanie
W ziołolecznictwie wykorzystuje się całe rośliny – korzeń, liście, łodygę i kwiaty. W Chinach w celach leczniczych wykorzystuje się całą roślinę – nawet nasiona.
Mniszek ma działanie moczopędne oraz jest pomocny w leczeniu cukrzycy. Odwar lub nalewka z korzenia mniszka pomagają w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej, dodatkowo w problemach z wątrobą. Ułatwia trawienie, podnosi odporność organizmu; szczególnie wskazany dla cierpiących na anemię. Napar z korzenia wraz z zielem lub z liści pomaga w obrzękach i niewydolności nerek.
Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi; używany w leczeniu miażdżycy, otyłości, gośćca oraz reumatyzmu. Poprawia także sprawność seksualną zarówno pań, jak i panów.
Kwiaty mniszka wpływają bardzo korzystnie na samopoczucie i ogólny stan zdrowia – wzmacniają odporność, wspomagają wzrok, poprawiają wygląd skóry, wzmagają czynności wątroby, a co za tym idzie – przyspieszają trawienie, regulują poziom hormonów żeńskich, dzięki czemu chronią przed wszelkimi kobiecymi dolegliwościami.
Do kwiatów, warto dołączyć także liście mniszka, które mają zdolność usuwania nadmiaru sodu i potasu oraz oczyszczają krew z toksyn, przez co pozwalają uniknąć zatrzymania wody w organizmie, obrzęków, nadciśnienia, apatii i wielu innych, nieprzyjemnych dolegliwości.
Właściwości lecznicze mniszka sprawiają, że jest on doskonałym środkiem na wiosenne oczyszczanie organizmu z toksyn. Taką oczyszczającą kurację mniszkiem lekarskim można przeprowadzić, np. pijąc sok wyciśnięty z posiekanych liści rośliny lub przygotowując odżywczą sałatkę.
Liście mniszka zbiera się przed kwitnieniem, korzenie – wiosną i jesienią, a łodygi w czasie kwitnienia.
Co zamiast świeżych roślin mniszka lekarskiego?
Cudowne właściwości zdrowotne mają nie tylko świeże rośliny mniszka, ale także suszone, które są dostępne w sklepach zielarskich, a także sklepach ze zdrową żywnością. Warto zwrócić uwagę na ekologiczny certyfikat, który da nam pewność, że rośliny pochodzą z czystych terenów i że nie rosły przy zanieczyszczonych spalinami drogach i na obszarach przemysłowych. Dzięki temu, nawet takie ususzone będą miały piękny, intensywnie żółty kolor, przypominający nam ciepło i zapach lata – nawet w środku zimy.
Przeciwwskazania do stosowania mniszka lekarskiego
Mniszka lekarskiego nie należy spożywać razem z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ może zakłócać ich działanie. Ostrożność powinny też zachować osoby z wrzodami żołądka.
Trzeba również pamiętać, że stosowanie ziół nie może zastąpić kuracji zalecanej przez lekarza.
Jeżeli szukasz przepisów na miód, syrop, sałatkę, herbatkę i napar z mniszka lekarskiego znajdziesz je TUTAJ.