Naturalne spalacze tłuszczu (termogeniki)
Aby spalić nadmiar tkanki tłuszczowej potrzebna jest aktywność fizyczna. Jednak nie jest to jedyny sprzymierzeniec w walce z nadmiarem kilogramów. W wielu pokarmach występują naturalne substancje, termogeniki – naturalne spalacze tłuszczu, które powodują uwolnienie ciepła z organizmu. Prowadzą one do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Aby nasz organizm dobrze funkcjonował potrzebna jest prawidłowa przemiana materii, jednak nasz tryb życia i uboga dieta powodują, że metabolizm naszego organizmu jest często zaburzony. Oprócz tego przemiana materii zwalnia wraz z wiekiem i odkładane jest coraz więcej tłuszczu w naszym ciele.
Czym jest dieta przyspieszająca metabolizm
Dieta przyspieszająca metabolizm nie jest dietą, w ścisłym tego słowa znaczeniu. Jest to zbiór wskazówek, dzięki którym można poprawić pracę układu pokarmowego oraz metabolizm organizmu. Nieprawidłowa przemiana materii jest nie tylko przyczyną przybierania na wadzę, ale również złego samopoczucia, ciągłego zmęczenia. Dlatego ważne jest, aby zadbać o tę sferę zdrowia. Można to zrobić stosując produkty termogeniczne, czyli takie, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Należą do nich papryka chili, imbir, ocet jabłkowy, herbata czerwona i zielona, ananas.
Ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości wody, np. wody niskomineralizowanej lub strukturowanej, ponieważ woda ma bezpośredni wpływ na tempo przemiany materii. Poza tym wypicie szklanki wody przed posiłkiem zmniejsza łaknienie.
W jakich produktach znajdują się termogeniki
Termogeniki kryją się w owocach i warzywach bogatych w błonnik, witaminę C, składniki mineralne oraz inne substancje np. karotenoidy czy sulforany. W procesie przemiany materii największą rolę odgrywa błonnik ponieważ pomaga w trawieniu, oczyszczaniu organizmu i odchudzaniu. Poza tym reguluje poziom cukru we krwi, a dzięki temu, że pęcznieje – zmniejsza uczucie głodu. Najcenniejsze warzywa to karczochy, brokuły, szparagi, fasolka, zielony groszek, papryka seler, pomidory, szpinak, sałata, kapusta, marchew, cebula, kabaczek. Duża zawartość witaminy C sprawia natomiast to, że nasz organizm szybciej przetwarza tłuszcz oraz stymuluje produkcje L-karnityny. Owoce, które mają działanie termogeniczne zaliczamy cytryny, grejpfruty, ananasy, papaje i limonki.
Inne naturalne spalacze tłuszczu (termogeniki)
Oprócz owoców i warzyw warto wykorzystać inne produkty, które w naturalny sposób pomogą nam przyspieszyć przemianę materii. Należą do nich kawa, czerwona i zielona herbata, przyprawy i zioła, a także mięso.
Kawa – zawarta w niej kofeina stymuluje proces spalania tłuszczu, ponieważ zwiększa wydzielanie noradrenaliny, która przestraja komórkę ze stanu gromadzenia tłuszczu w stan spalania. Kofeina wchłania się razem z glukozą, dlatego im więcej cukru, tym szybsze i silniejsze jej działanie.
Herbata zielona i czerwona – zawarte w herbacie polifenole odpowiedzialne są za spalanie tkanki tłuszczowej. Są najsilniejsze przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki i wzmacniają system immunologiczny. Mają również działanie pobudzające prac mózgu.
Papryka chili – systematycznie spożywanie jej może podnieść tempo metabolizmu o 25% i utrzymać ten stan do kilku godzin.
Curry– zawiera w swoim składzie kukrumę, która zapobiega odkładaniu się tłuszczu.
Chili i inne pikantne przyprawy poprawiają krążenie i usprawniają trawienie, a także osłabiają apetyt na tłuste dania, słodycze i słone potrawy.
Cynamon – dzięki niemu cukry szybciej rozkładają się w organizmie, a metabolizm wzrasta. Reguluje również poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Dodaje witalności i energii.
Zioła – oczyszczają organizm, usuwają toksyny i zalegające produkty przemiany materii
Mięta – przyspiesza wydzielanie żółci i poprawia trawienie
Ostropest plamisty – jest jednym z najsilniejszych ziół wspomagającym oczyszczanie wątroby i neutralizującym toksyny. reguluje poziom cukru we krwi.
Ocet jabłkowy – ma bardzo wszechstronne działanie zdrowotne, poprawia urodę, kształtuje piękna sylwetkę. najlepszy jest przygotowany samodzielnie. Przepis na przygotowanie octu jabłkowego podam w następnym poście. Oczyszcza przewód pokarmowy, dezynfekuje, odtruwa i oczyszcza nerki oraz drogi moczowe i dodatkowo przywraca równowagę w gospodarce tłuszczowej.
Olej lniany – spowalnia magazynowanie się tłuszczu z potraw. Nie tylko ma działanie odchudzające, ale też dodaje energii. Wzmacnia i uelastycznia skórę. Należy pamiętać, że olej ten szybko traci swoje swoja wartość, należy go spożywać w stanie surowym w krótkim okresie i przechowywać w lodówce.
Mięso – ważne jest, aby dieta była bogata w proteiny. Spożywany wtedy tłuszcz zamiast się odkładać, zostaje szybko spalony. Obecny w tych produktach wapń zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za gromadzenie tłuszczu. Znajdziemy go również w jajkach, sezamie, migdałach i ziarnach słonecznika.
Naturalne spalacze tłuszczu – gotowe preparaty
Tak jak pisałam, wiele produktów żywnościowych zawiera substancje, które mają właściwości przyspieszające przemianę materii i spalania tłuszczu. Są one także składnikami gotowych preparatów o takim działaniu.
Osobiście jestem zwolenniczką stosowania zbilansowanej, zdrowej diety i dostarczania potrzebnych składników odżywczych w pożywieniu. Mam jednak świadomość, że są osoby, które wolą uzupełniać dietę w suplementy zawierające odpowiednie składniki, których potrzebują. Sama także czasem stosuję suplementację naturalnymi produktami. Takie osoby znajdą odpowiednie preparaty zawierające naturalne spalacze tłuszczu – tutaj.
Należy pamiętać, żeby stosować je zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, nie przekraczać zalecanych dawek oraz traktować je jako uzupełnienie zdrowego odżywiania, a nie jako coś co je zastępuje.
Naturalne spalacze tłuszczu (termogeniki) znajdziesz tutaj.