Zdrowa Odnowa

czyli jak zadbać o siebie, jak się zdrowo odżywiać i skutecznie schudnąć

naturalne spalacze tłuszczu

Naturalne spalacze tłuszczu (termogeniki)

| 11 komentarzy

Aby spalić nadmiar tkanki tłuszczowej potrzebna jest aktywność fizyczna. Jednak nie jest to jedyny sprzymierzeniec w walce z nadmiarem kilogramów. W wielu pokarmach występują naturalne substancje – termogeniki – naturalne spalacze tłuszczu – które powodują uwolnienie ciepła z organizmu. Prowadzą one do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Aby nasz organizm dobrze funkcjonował potrzebna jest prawidłowa przemiana materii, jednak nasz tryb życia i uboga dieta powodują, że metabolizm naszego organizmu jest często zaburzony. Oprócz tego przemiana materii zwalnia wraz z wiekiem i odkładane jest coraz więcej tłuszczu w naszym ciele.

Dieta przyspieszająca metabolizm, nie jest dietą, w ścisłym tego słowa znaczeniu. Jest to zbiór wskazówek, dzięki którym można poprawić pracę układu pokarmowego oraz metabolizm organizmu. Nieprawidłowa przemiana materii jest nie tylko przyczyną przybierania na wadzę, ale również złego samopoczucia, ciągłego zmęczenia. Dlatego ważne jest, aby zadbać o tę sferę zdrowia. Można to zrobić stosując produkty termogeniczne, czyli takie, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Należą do nich papryka chili, imbir, ocet jabłkowy, herbata czerwona i zielona, ananas.

Ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości wody, np. wody niskomineralizowanej lub strukturowanej, ponieważ woda ma bezpośredni wpływ na tempo przemiany materii. Poza tym wypicie szklanki wody przed posiłkiem zmniejsza łaknienie.

W czym znajdziemy termogeniki

Termogeniki kryją się w owocach i warzywach bogatych w błonnik, witaminę C, składniki mineralne oraz inne substancje np. karotenoidy czy sulforany. W procesie przemiany materii największą rolę odgrywa błonnik ponieważ pomaga w trawieniu, oczyszczaniu organizmu i odchudzaniu. Poza tym reguluje poziom cukru we krwi, a dzięki temu, że pęcznieje – zmniejsza uczucie głodu. Najcenniejsze warzywa to karczochy, brokuły, szparagi, fasolka, zielony groszek, papryka seler, pomidory, szpinak, sałata, kapusta, marchew, cebula, kabaczek. Duża zawartość witaminy C sprawia natomiast to, że nasz organizm szybciej przetwarza tłuszcz oraz stymuluje produkcje L-karnityny. Owoce, które mają działanie termogeniczne zaliczamy cytryny, grejpfruty, ananasy, papaje i limonki.

Inne naturalne spalacze tłuszczu (termogeniki)

Oprócz owoców i warzyw warto wykorzystać inne produkty, które w naturalny sposób pomogą nam przyspieszyć przemianę materii. Należą do nich kawa, czerwona i zielona herbata, przyprawy i zioła, a także mięso.

Kawa – zawarta w niej kofeina stymuluje proces spalania tłuszczu, ponieważ zwiększa wydzielanie noradrenaliny, która przestraja komórkę ze stanu gromadzenia tłuszczu w stan spalania. Kofeina wchłania się razem z glukozą, dlatego im więcej cukru, tym szybsze i silniejsze jej działanie.

Herbata zielona i czerwona – zawarte w herbacie polifenole odpowiedzialne są za spalanie tkanki tłuszczowej. Są najsilniejsze przeciwutleniacze, które osuwają wolne rodniki i wzmacniają system immunologiczny. Mają również działanie pobudzające prace mózgu.

naturalne spalacze tłuszczu

Papryka chili – systematycznie spożywanie jej może podnieść tempo metabolizmu o 25% i utrzymać ten stan do kilku godzin.

Curry– zawiera w swoim składzie kukrumę, która zapobiega odkładaniu się tłuszczu.

Chili i inne pikantne przyprawy poprawiają krążenie i usprawniają trawienie, a także osłabiają apetyt na tłuste dania, słodycze i słone potrawy.

Cynamon – dzięki niemu cukry szybciej rozkładają się w organizmie, a metabolizm wzrasta. Reguluje również poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Dodaje witalności i energii.

Zioła – oczyszczają organizm, usuwają toksyny i zalegające produkty przemiany materii

Mięta – przyspiesza wydzielanie żółci i poprawia trawienie

Ostropest plamisty – jest jednym z najsilniejszych ziół wspomagającym oczyszczanie wątroby i neutralizującym toksyny. reguluje poziom cukru we krwi.

Ocet jabłkowy – ma bardzo wszechstronne działanie zdrowotne, poprawia urodę, kształtuje piękna sylwetkę. najlepszy jest przygotowany samodzielnie. Przepis na przygotowanie octu jabłkowego podam w następnym poście. Oczyszcza przewód pokarmowy, dezynfekuje, odtruwa i oczyszcza nerki oraz drogi moczowe i dodatkowo przywraca równowagę w gospodarce tłuszczowej.

Olej lniany – spowalnia magazynowanie się tłuszczu z potraw. Nie tylko ma działanie odchudzające, ale też dodaje energii. Wzmacnia i uelastycznia skórę. Należy pamiętać, że olej ten szybko traci swoje swoja wartość, należy go spożywać w stanie surowym w krótkim okresie i przechowywać w lodówce.

Mięso – ważne jest, aby dieta była bogata w proteiny. Spożywany wtedy tłuszcz zamiast się odkładać, zostaje szybko spalony. Obecny w tych produktach wapń zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za gromadzenie tłuszczu. Znajdziemy go również w jajkach, sezamie, migdałach i ziarnach słonecznika.

Zapraszam do przeczytania innych artykułów na moim blogu zawierających ciekawe informacje na temat zdrowego i skutecznego odchudzania. Kliknij TUTAJ.

zdjęcia ze strony Flickr.com

Click on any of these buttons to help us to maintain this website.      

komantzry

Leave a Reply