Problemy z wątrobą – jaki wpływ ma biała mąka i cukier
We wpisie Wątroba – objawy jej złego funkcjonowania opisałam objawy jakie mogą wskazywać na problemy z wątrobą oraz jakie pełni ona funkcje w organizmie. Teraz skupię się na wpływie niewłaściwej diety na stan wątroby.
Wiele z pokarmów, które powszechnie spożywamy działa na naszą wątrobę niekorzystnie, wręcz toksycznie. Jeżeli zjadamy je od czasu do czasu i traktujemy je wtedy jako dodatki, a nie dania główne, to nie stanowi to większego problemu. Jednak nierzadko takie jedzenie stanowi bazę naszego jadłospisu. Jaki wpływ ma biała mąka i cukier na problemy z wątrobą?
W filmie „Super size me” Morgan Spurlock pojął sie pewnego doświadczenia, którego efekty zostały utrwalone w trakcie kręcenia filmu. Spurlock narzucił sobie 3 reguły postępowania:
- będzie się odżywiać wyłącznie produktami dostępnymi w sieci McDonald’s, także serwowana tam wodą,
- nie będzie zamawiać wersji „big” z własnej woli, a tylko wtedy gdy ktoś mu je zaproponuje (okaże się, że takie propozycje będą padać bardzo często),
- spróbuje – przynajmniej jeden raz – wszystkich produktów z tej sieci.
Po 30-tu dniach reżyser ważył 13 kg więcej, a jeśli chodzi o jego wątrobę, ten jeden miesiąc wystarczył, by upodobniła się – w ocenie lekarzy – do wątroby zadeklarowanego alkoholika. Eksperyment Spurlock’a wyraźnie pokazał dramatyczne następstwa pożywienia opartego na tłuszczach nasyconych, rafinowanym cukrze i białej mące.
Wypieki z białej mąki – jaki mają wpływ na problemy z wątrobą
Zboża są znakomitym źródłem energii ze względu na skrobię – wielocukier. Są także źródłem aminokwasów, soli mineralnych, mikroelementów i witamin oraz błonnika.
Niestety te wszystkie zalety dotyczą prawdziwych zbóż, a nie przetworów zbożowych, którymi najczęściej zastępujemy wyroby z pełnego zboża. Dodatkowo zawierają one wiele składników niepożądanych: ślady pestycydów, sztuczne dodatki, barwniki, konserwanty, sól i inne.
Rafinowana mąka i wykonane z niej produkty zmuszają wątrobę do wzmożonej pracy przy eliminacji zanieczyszczeń chemicznych i organicznych oraz osłabiają perystaltykę jelit z powodu braku błonnika, przez co sprzyjają zaparciom i zaburzeniom flory bakteryjnej jelit. W skrajnych warunkach niegroźne drobnoustroje jelitowe mogą zamienić się w patogeny, gdy dojdzie do ich niekontrolowanego przerostu (np. grzyb candida).
Cukier – im mniej tym lepiej
Cukier spożywczy jest dwucukrem, jednak jak cukry proste jest szybko wchłaniany z przewodu pokarmowego i prawie natychmiast podnosi poziom cukru we krwi. Na dłuższą metę taki mechanizm jest szkodliwy dla naszego organizmu i zagraża zaburzeniami metabolicznymi tj. naprzemienna hipo- i hiperglikemia, insulinooporność, otyłość, cukrzyca typu 2, wzrost ryzyka miażdżycy tętnic i inne.
Można jeszcze dodać, że zarówno cukier z buraków, jak i trzciny cukrowej, nie zawiera żadnych składników odżywczych poza sacharozą. Należy więc traktować go jako przyprawę.
Nadmiar cukru w pożywieniu, a zwłaszcza słodkie przekąski między posiłkami, bardzo obciążają wątrobę i trzustkę. Gwałtowne podniesienie poziomu cukru do krwi powoduje wzmożone wydzielanie insuliny przez trzustkę. Insulina przeprowadza glukozę z krwi do komórek lub pomaga zmagazynować jego nadmiar m.in. w wątrobie.. Wątroba wykorzystuje glukozę np. do produkcji kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, których nadmiar należy do czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, podobnie jak podwyższony poziom cholesterolu.
Zapraszam do przeczytania innych artykułów na moim blogu dotyczących tematu dbania o wątrobę.
Źródło: „Zdrowa wątroba. Klucz do ogólnego zdrowia” – Lukas Heidn