Stefania Korżawska - zasady zdrowego życia
Jak być zdrowym,  Jak zdrowo się odżywiać

Stefania Korżawska – zasady zdrowego życia

3.3/5 - (3 votes)

29 lipca bieżącego roku minęło siedem lat odkąd odeszła z tego świata śp. Stefania Korżawska. Jeżeli czytasz wpisy na moim blogu, to zauważysz, że wiele z nich jest poświęconych temu, co nam przekazywała poprzez liczne publikacje, filmy, wywiady. Myślę, że warto dzisiaj przypomnieć o p. Stefanii Korżawskiej i zasadach zdrowego życia jakie promowała.

Jak dowiedziałam się o p. Stanisławie i jej zaleceniach zdrowego życia

O pani Stefanii dowiedziałam się od mojej mamy, która oglądała programy w telewizji z jej udziałem i czytała jej książki, którymi wymieniała się ze znajomymi. Zaciekawiło mnie to, co takiego mówi p. Stefania Korżawska, że przykuwa uwagę tylu osób, kim jest i jaka jest. Okazało się, że to kobieta w średnim wieku, ciepła i mądra.

Przeczytałam kilka jej książek i zrobiły na mnie duże wrażenie. Były dla mnie inspiracją i motywacją do zmian w moim życiu, które przybliżyły mnie do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Gdy dowiedziałam się, że zmarła (29 lipca 2015 r.) z jednej strony poczułam, że szkoda, bo tyle jeszcze mogliśmy się od niej nauczyć, a z drugiej strony poczułam się trochę oszukana. Czasami, gdy poznajemy wyjątkowych ludzi, od których dużo dobrego bierzemy, wpadamy w pułapkę, że skoro oni są tacy mądrzy i dobrzy, to zawsze będą z nami. Dlatego długo nie mogłam zrozumieć jak to jest, że ktoś taki, jak p. Stefania, która miała tak rozległą wiedzę na temat leczenia nawet ciężkich chorób, to jednak nie mogła sobie pomóc?

Po komentarzach i statystykach na moim blogu widziałam, że mimo tego, że mineło dużo czasu po śmierci p. Stefanii, to wiele osób szukało odpowiedzi na pytanie o przyczynę jej śmierci. Dzisiaj myślę, że to nie ma znaczenia, jaka była tego bezpośrednia przyczyna. W końcu na każdego musi nadejść ten czas. Nawet ci, których odbieramy jako charyzmatycznych, odchodzą. Najważniejsze jest to, co po nas zostanie.

Kim była Stefania Korżawska

Stefania Korżawska z wykształcenia była polonistką. Swoje zamiłowanie i wiedzę o ziołach zawdzięczała swojemu ojcu, od którego nauczyła się podstaw ziołolecznictwa. Często podkreślała to, że dzięki znajomości ziół ojciec wyratował ją z niepełnosprawności, gdy była małym dzieckiem. P. Stefania dużo przeszła w swoim życiu, zmagała się z poważnymi problemami zdrowotnymi, które udało jej się pokonać dzięki stosowaniu ziół. Wielu osobom dawała nadzieję na powrót do zdrowia, nawet w przypadku ciężkich chorób. Zostawiła po sobie bardzo cenną wiedzę, którą zbierała i porządkowała latami. Napisała wiele książek, brała udział w audycjach radiowych i programach telewizyjnych.  Przez wiele lat pomagała innym dzieląc się swoją wiedzą i udzielając porad. To, co po sobie zostawiła, jest kopalnią wiedzy o tym, jak żyć zgodnie z naturą i korzystając z wszelkich jej dobrodziejtw.

Prawidłowe żywienie według Stefanii Korżawskiej

Zdaniem Stefanii Korżawskiej ze względu na to, że żyjemy w klimacie chłodnym, ponieważ ciepło jest przez niewielką część roku, powinniśmy spożywać więcej jedzenia ciepłego, gotowanego, zwłaszcza w okresie od jesieni do wiosny. Gotowane powinno być to, co jemy na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Surowe  warzywa i owoce powinny być spożywane głównie latem, natomiast zimą powinniśmy jeść owoce głównie w formie przetworów: kompotów, konfitur, powideł lub owoców gotowanych, a z warzyw najważniejsze w okresie zimowym powinny być kapusta i ogórki kiszone.

Od czego zacząć prawidłowe żywienie?

Przejście do prawidłowego żywienia podzielone jest na cztery etapy, które nazywa ona czterema krokami do zdrowia:

  • Jako pierwsze i najważniejsze działanie – oczyszczenie organizmu proponuje ona dietę podobną do diety warzywno-owocowej, z założeniem, że wszystkie potrawy maja być gotowane. Jedną z propozycji jest zupa marchewkowa, czyli tzw. marchwianka. Polecana dla osób mających problemy z układem trawiennym, ponieważ reguluje ona pracę jelit, wzmacnia żołądek, oczyszcza wątrobę.
  • Proste gotowane jedzenie, które będzie podtrzymywało procesy życiowe, natomiast nie będzie pożywką dla chorób. Wprowadzana jest tutaj kasza jaglana w formie krupniku.
  • Jedzenie energetyczne i rozgrzewające. Tutaj najważniejsze miejsca zajmują kasza jaglana, rosół energetyczny i energetyczny sos. Mięso na bazie którego gotujemy taki rosół to kogut wiejski, cielęcina, młoda wołowina, królik, mięso kozie. Sos sporządzamy z mięsa wołowego.
  • Zdrowe pożywienie – tutaj możemy znaleźć wiele prostych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy oraz uzupełnienie o różnego rodzaju herbatki ziołowe.

Owoce i warzywa w diecie

Temat owoców i warzyw traktowany był przez p. Stefanię trochę inaczej niż zazwyczaj jest podawane. Uważała ona, że warzywa i owoce także w formie surówek oraz owoce cytrusowe niszczą wątrobę, żołądek, wychładzają jelito, a w konsekwencji powodują kolejne choroby cywilizacyjne. Aby pożywienie zostało przetworzone na energię niezbędną organizmowi do życia, potrzebna jest odpowiednia temperatura. Dlatego też trawienie przebiega sprawnie, gdy żołądek otrzyma ciepłe, gotowane pożywienie. Gdy zaś żołądek otrzyma pożywienie zimne, ciężkostrawne, musi najpierw zużyć własną energię do jego podgrzania, a proces trawienia jest wtedy długotrwały, niewłaściwy, a w konsekwencji większość energii nie zostanie wydobyta z takiego pożywienia. Osoby z chorą trzustką i innymi problemami w trawieniu zauważają to na co dzień. Widzą różnicę między jedzeniem surowych i gotowanych warzyw czy owoców. Dla wielu osób surowe jabłko jest zbyt ciężkostrawne, a jabłko upieczone staje się lekkostrawne – rozgrzewa wątrobę, oczyszcza jelita, przez co ma dobroczynne działanie przy zaparciach. Gotowanie pokarmu jest ważne także z tego powodu, że w trakcie gotowania poszczególne składniki przenikają się wzajemnie tworząc substancję bardziej doskonałą, tym samym bardziej pożyteczną dla organizmu.

Główna przyczyna chorób

Zdaniem Stefanii Korżawskiej głównym powodem problemów zdrowotnych jest wychłodzenie organizmu poprzez spożywanie małej ilości pożywienia gotowanego, jedzenie produktów zimnych i surowych, niewłaściwe ubieranie się. W takiej sytuacji prawa nerka, odpowiedzialna za ogrzewanie organizmu jest przeciążona i organizm jest coraz bardziej wychłodzony i niewydolny. Osłabione są również inne organy wewnętrzne, które nie mogą  właściwie pracować- dodatkowo produkują jeszcze duże ilości śluzu. Krew staje się anemiczna, śluzotwórcza, przez co również układ nerwowy jest  osłabiony.

Stefania Korżawska i jej książki

prawidłowe żywienie według Stefani Korżawskiej

Szczegółowe informacje, jak krok po kroku przejść przez wszystkie te etapy oraz wiele ciekawych przepisów na zdrowe potrawy można znaleźć w książce Stefanii Korżawskiej „Cztery kroki do zdrowia”, jak również w innych pozycjach książkowych jej autorstwa. We wszystkich swoich książkach autorka nawiązuje do tematu prawidłowego żywienia w różnych chorobach i potrzebach oraz proponuje ciekawe przepisy na potrawy, mikstury, winka i mieszanki ziołowe.

Zapraszam do przeczytania innych artykułów na moim blogu zawierających ciekawe informacje przedstawione przez panią Stefanię Korżawską w jej książkach i filmach:
Kasza jaglana – dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Kasza jaglana – przepisy
Dieta owsiankowa – hit czy kit?
Odchudzanie bez odchudzania

Książki autorstwa p. Stefanii Korżawskiej znajdziesz TUTAJ

Kliknij TUTAJ, aby zobaczyć książki wydane przez Stefanię Korżawską oraz różne jej produkty (kawa, mieszanki ziołowe, itp.) dostępne w sklepach internetowych.

Leave a Reply