Właściwości oleju rzepakowego
Do napisania tego tekstu zainspirowała mnie akcja „Pokochaj olej rzepakowy”. Akcję tę promuje również Katarzyna Bosacka, którą znamy m.in. z prowadzenia programu „Wiem co jem” w telewizji TVN Style. Razem z modą na kuchnię śródziemnomorską, w naszych domach zagościła oliwa z oliwek, która wyparła olej rzepakowy. Dlaczego więc powinniśmy wrócić do stosowania tego oleju na co dzień? Jakie są właściwości oleju rzepakowego?
Właściwości oleju rzepakowego
Olej rzepakowy zawiera najwięcej kwasów Omega3, a najmniej niekorzystnych dla naszego zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, a stosunek kwasów Omega6 do Omega3 wynosi 2:1, czyli jest optymalny. Olej ten jest bogatym źródłem witaminy E, K i prowitaminy A oraz steroli roślinnych, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ma neutralny smak i aromat, przez co nie wpływa na smak potraw. Jest idealny zarówno do stosowania na zimno, jak i na ciepło. Jest najlepszym tłuszczem do smażenia, ponieważ jego temperatura dymienia jest najwyższa spośród innych olejów i tłuszczy do smażenia, i wynosi 230 stopni Celsjusza.
Ważną cechą oleju rzepakowego jest również to, że rzepak, z którego jest wyprodukowany jest uprawiany w naszej strefie klimatycznej, co sprawia, że olej ten jest bardzo dobrze przyswajalny przez nasze organizmy, lepiej niż np. oliwa z oliwek, która produkowana z roślin rosnących w zupełnie innym klimacie.
Olej rzepakowy a zdrowie
Ze względu na swoje właściwości: dużą zawartość kwasów Omega3 i Omega6, olej rzepakowy jest pomocny w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Z tych samych względów olej ten sprawdza się w diecie odchudzającej, w czasie ciąży oraz w karmieniu dzieci powyżej 6 miesiąca życia. Ze względu na niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych- Omega3 i Omega6, dodatkowo w optymalnych proporcjach, olej rzepakowy jest pomocny w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.
Olej rzepakowy a uroda
Olej rzepakowy możemy stosować na dwa sposoby: na zewnątrz i do wewnątrz. Najczęściej używamy go w kuchni do przygotowywania potraw, jednak warto wiedzieć, że jest on stosowany także w kosmetyce. Wiele preparatów pielęgnacyjnych (kremów, balsamów) ma w swoim składzie olej rzepakowy wykorzystywany jako bazę. Samodzielnie również możemy przygotować kosmetyki na bazie oleju rzepakowego, np. maseczkę, która nawilży i odżywi skórę.
Olej rzepakowy sprawdzi się również w jadłospisie osób dbających o ładny wygląd i smukłą sylwetkę. Jest odpowiednim dodatkiem do sałatek czy zup-kremów. Można go użyć do pieczenia ciast zamiast np. masła, ponieważ ma neutralny smak i wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.
Olej rzepakowy jest idealny dla naszej skóry, ponieważ zawiera witaminę E – zwaną też witaminą młodości. Dlatego bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji naszej urody. Gotowe przepisy na maseczki i peelingi na bazie oleju rzepakowego oraz inne ciekawe informacje możemy znaleźć na stronie akcji „Pokochaj olej rzepakowy” (http://pokochajolejrzepakowy.pl)
Ponieważ olej rzepakowy ma dużą zawartość kwasów Omega-3, dlatego jest jednym ze składników dobrej diety dla naszego mózgu. O innych składnikach idealnej diety dla mózgu możesz przeczytać TUTAJ.
zdjęcie ze strony Flickr.com
3 komentarze
onomatopeja
Szczególnie ze względów cholesterolowych w mojej kuchni gości już na stałe olej rzepakowy. Jeśli ktoś dziś jeszcze wysokiego poziomu cholesterolu nie ma, to mimo wszystko już teraz powinien temu zapobiegać i odstawić tłuszcze zwierzęce (w miarę możliwości oczywiście :))
san
Niestety, olej rzepakowy pozbawiony jest smaku i pewnie dlatego jest wypierany przez oliwę.
Agnieszka Kwiatkowska
Dla mnie to, że nie ma wyrazistego zapachu i smaku jest akurat atutem :) Zapach i smak oliwy z oliwek mnie odstrasza ;) Pozdrawiam