właściwości oleju rzepakowego
Jak zdrowo się odżywiać

Właściwości oleju rzepakowego

4.5/5 - (2 votes)

Do napisania tego tekstu zainspirowała mnie akcja „Pokochaj olej rzepakowy”. Akcję tę promuje również Katarzyna Bosacka, którą znamy m.in. z prowadzenia programu „Wiem co jem” w telewizji TVN Style. Razem z modą na kuchnię śródziemnomorską, w naszych domach zagościła oliwa z oliwek, która wyparła olej rzepakowy. Dlaczego więc powinniśmy wrócić do stosowania tego oleju na co dzień? Jakie są właściwości oleju rzepakowego?

Właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy zawiera najwięcej kwasów Omega3, a najmniej niekorzystnych dla naszego zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, a stosunek kwasów Omega6 do Omega3 wynosi 2:1, czyli jest optymalny. Olej ten jest bogatym źródłem witaminy E, K i prowitaminy A oraz steroli roślinnych, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ma neutralny smak i aromat, przez co nie wpływa na smak potraw. Jest idealny zarówno do stosowania na zimno, jak i na ciepło. Jest najlepszym tłuszczem do smażenia, ponieważ jego temperatura dymienia jest najwyższa spośród innych olejów i tłuszczy do smażenia, i wynosi 230 stopni Celsjusza.

Ważną cechą oleju rzepakowego jest również to, że rzepak, z którego jest wyprodukowany jest uprawiany w naszej strefie klimatycznej, co sprawia, że olej ten jest bardzo dobrze przyswajalny przez nasze organizmy, lepiej niż np. oliwa z oliwek, która produkowana z roślin rosnących  w zupełnie innym klimacie.

Olej rzepakowy a zdrowie

Ze względu na swoje właściwości: dużą zawartość kwasów Omega3 i Omega6, olej rzepakowy jest pomocny w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Z tych samych względów olej ten sprawdza się w diecie odchudzającej, w czasie ciąży oraz w karmieniu dzieci powyżej 6 miesiąca życia. Ze względu na niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoki poziom  nienasyconych kwasów tłuszczowych- Omega3 i Omega6, dodatkowo w optymalnych proporcjach, olej rzepakowy jest pomocny w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia.

Olej rzepakowy a uroda

właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy możemy stosować na dwa sposoby: na zewnątrz i do wewnątrz. Najczęściej używamy go w  kuchni do przygotowywania potraw, jednak warto wiedzieć, że jest on stosowany także w kosmetyce. Wiele preparatów pielęgnacyjnych (kremów, balsamów) ma w swoim składzie olej rzepakowy wykorzystywany jako bazę. Samodzielnie również możemy przygotować kosmetyki na bazie oleju rzepakowego, np. maseczkę, która nawilży i odżywi skórę.

Olej rzepakowy sprawdzi się również w jadłospisie osób dbających o ładny wygląd i smukłą sylwetkę. Jest odpowiednim dodatkiem do sałatek czy zup-kremów. Można go użyć do pieczenia ciast zamiast np. masła, ponieważ ma neutralny smak i wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.

Olej rzepakowy jest idealny dla naszej skóry, ponieważ zawiera witaminę E – zwaną też witaminą młodości. Dlatego bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji naszej urody. Gotowe przepisy na maseczki i peelingi na bazie oleju rzepakowego oraz inne ciekawe informacje możemy znaleźć na stronie akcji „Pokochaj olej rzepakowy” (http://pokochajolejrzepakowy.pl)

Ponieważ olej rzepakowy ma dużą zawartość kwasów Omega-3, dlatego jest jednym ze składników dobrej diety dla naszego mózgu. O innych składnikach idealnej diety dla mózgu możesz przeczytać TUTAJ.

zdjęcie ze strony Flickr.com

3 komentarze

  • onomatopeja

    Szczególnie ze względów cholesterolowych w mojej kuchni gości już na stałe olej rzepakowy. Jeśli ktoś dziś jeszcze wysokiego poziomu cholesterolu nie ma, to mimo wszystko już teraz powinien temu zapobiegać i odstawić tłuszcze zwierzęce (w miarę możliwości oczywiście :))

Leave a Reply