naturalna witamina c 100%
Jak być zdrowym

Naturalna witamina C – jaka najlepsza?

5/5 - (1 vote)

Jeszcze do niedawna witaminą C nazywano kwas askorbinowy. Później wielkim odkryciem okazał się kwas L-askorbinowy. Jednak ani kwas askorbinowy ani L-askorbinowy nie jest witaminą C, jest tylko jednym z jej składników. Fakt, że jest go najwięcej w kompleksie witaminy C nie oznacza jednak, że  jest witaminą C, a już na pewno nie ma nic wspólnego z naturalną witaminą C. Jaka jest moim zdaniem najlepsza naturalna witamina C?

Już w badaniach, które prowadził  L. Pauling – dwukrotny Noblista – dowiódł on, że witamina C składa się z mukoproteiny, kwasu askorbinowego oraz rutyny, karotenu, likopenu i ksantofilu, ale także w równych proporcjach z witaminy B2, B6, magnezu i żelaza. Jeżeli brakuje któregokolwiek z tych składników, jej działanie jest słabsze.

Kwas L-askorbinowy ma również pozytywne właściwości, zwłaszcza gdy są do niego dodane rutyna czy flawonoidy, jednak nie jest to pełna witamina C. Już w medycynie chińskiej zauważono, że gdy jakaś roślina miała pozytywne działanie na organizm człowieka, to nie było to działanie tylko tej substancji, która była dominantem, ale często tło, czyli towarzyszące jej składniki, były ważniejsze od tego dominanta.

Nie potrafimy syntetyzować witaminy C i dlatego musimy ją dostarczać z zewnątrz do naszego organizmu.

Właściwości witaminy C

Witamina C:

– wpływa na syntezę enzymów potrzebnych do powstania witaminy D, E i K, dlatego nazywana jest czasem „nadwitaminą”, bo od niej zależy poziom innych witamin;
– przyspiesza syntezę kolagenu i powoduje, aby wpisywał się w miejsca, w których jest najbardziej potrzebny. Nasz organizm składa się w 30% z kolagenu, a np. w samej gałce ocznej jest go 82%. Dlatego od witaminy C zależy sprawność wielu narządów wewnętrznych, bo także narządy miękkie mają konstrukcje z kolagenu;
– przyspiesza produkcję glutationu, który jest główną siłą naszej odporności.  Kwas L-askorbinowy robi to na poziomie 2-4% tego, co robi 100% witamina C. Glutation wpływa także na regulację hormonalną i poziom dopaminy. Gdy poziom glutationu jest odpowiedni, to mamy także dobrą pamięć, ponieważ pamięć osłabia się z nadmiaru amoniaku w naszym organizmie, co z kolei wynika z zanieczyszczonego jelita grubego, gdzie produkowany jest glutation.
– odcina andiogenezę – nienormalny system naczyń, które odżywiają komórki patogenne (nowotworowe), stoi na straży poprawności z kodem genetycznym,
– wspomaga odporność,
– podnosi energię,
– odmładza organizm.

Naturalne źródła witaminy C?

Witamina C musi być w pełni optymalnym składzie, czyli w pełni naturalną. Taki najbardziej optymalny skład ma witamina C uzyskana z owoców trzech roślin: acerolli, kamu-kamu oraz dzikiej róży.

Acerola jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Jeden jej owoc zawiera tyle naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, co kilogram cytryn! Uznana jest również za silny antyoksydant, który nawilża i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała jej starzeniu.

Należy pamiętać, że dzika róża oprócz dużej zawartości witaminy C (porównywalnej z acerollą) ma charakter fitoremediacyjny. Oznacza to, że dzięki współpracy  jej korzeni z określonymi mikroorganizmami, jest doposażona w czynniki, które wiążą czynnie metale ciężkie. Dlatego pijąc witaminę C uzyskaną z owoców dzikiej róży polskiej mamy dodatkowy czynnik neutralizacji ewentualnych metali ciężkich, które mogą się dostawać do organizmu. Owoce dzikiej róży to  także niezastąpione źródło łatwo przyswajalnych witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych i przeciwutleniaczy dzięki czemu wykazuje działanie wzmacniające cały organizm.

dzika róża witamina c

CamuCamu – to roślina, która nie może być uprawiana na plantacjach, rośnie tylko na tzw. pływających wyspach w Amazonii. Jagody CamuCamu to prawdziwa skarbnica naturalnych witamin. Zawierają one minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100 gramach, co stanowi niemal 2% ich własnej masy!  Dodatkowo są bogate w przeciwutleniacze oraz kwas askorbinowy wzmacniające cały układ immunologiczny.

100% witamina C to synergiczne i innowacyjne połączenie biologicznie czynnych, naturalnych składników, nie zawierających żadnych konserwantów oraz stabilizatorów smaku, gwarantuje najwyższą jakość produktu i zwiększoną przyswajalność. Produkt nie jest pasteryzowany lecz został poddany procesowi paskalizacji, czyli wlewany jest do szklanych pod bardzo wysokim ciśnieniem, co zapewnia zniszczenie bakterii, grzybów i innych i jednocześnie zachować wszystkie zdrowotne właściwości.

Dzienna dawka witaminy C

Witamina C w stanie naturalnym występuje  w postaci płynnej. Dlatego dawki 100% witaminy C podawane są w mililitrach. W naturze nie ma czegoś takiego jak witamina C jako ciało stałe, proszek. To kwas askorbinowy można wyekstrahować z natury (wcześniej sztucznie go syntetyzowano). Kwas L-askorbinowy, nawet liposomalny, jest pozyskiwany z kukurydzy.

100% Naturalna witamina C powinna być przyjmowana 2 razy 25-30 ml. Jest to dawka, która jest ponad potencjał  potrzebny każdego dnia. Witamina ta powinna być w naszym organizmie powyżej stanu ponieważ jeżeli jest w nadwyżce to się metabolizuje bez żadnej szkody dla organizmu, ale w momencie kiedy jej brakuje to ważne funkcje które spełnia mogą być upośledzone, np. przy dostaniu się czynników mutacyjnych do naszego organizmu, nie ma kto ich niszczyć. Jeżeli jest jej nadwyżka w organizmie, to w przypadku zwiększonego zapotrzebowania jest zużywana. Jeżeli nadwyżka witaminy C nie jest zużyta, to jest metabolizowana.

Należy pamiętać, że witamina C jest łatwo utlenialna i funkcjonuje w naszym organizmie przez kilka godzin. Dlatego lepiej ją pić w małych porcjach ale częściej.

Przedawkowanie 100% witaminy C

Nie jest możliwe przedawkowanie tej witaminy, ponieważ zachowuje się jak substancja adaptogenna, czyli taka, która spełnia swoją rolę, a jej nadwyżka jest metabolizowana. Ta metabolizacja jest doposażona odzyskaniem energii, wiec jeżeli nie potrzebujemy takich dawek, to po zmetabolizowaniu nadwyżki dostajemy dodatkową energie dla naszego organizmu. To dlatego właśnie wiele osób po pierwszym okresie suplementacji 100% witaminą C zauważa, że dodaje im ona energii, a ich organizm jest bardziej wydajny.

100% Witamina C z autopsji :)

Za nami już pierwsza butelka witaminy C płynnej. Stosowaliśmy ją całą rodziną, czyli ja, mąż i dzieci w okresie wiosennym. Może przypadek, ale w okresie gdy panowały choroby wirusowe, nikt z nas nie zachorował. Nawet kataru nie mieliśmy. Ja i mąż byliśmy zaskoczeni, że po pierwszym zastosowaniu (ja 5ml, mąż 10 ml) czuliśmy się super zrelaksowani, wręcz śpiący. Z czasem i po zwiększeniu dawki (ja i dzieci po 7 ml, mąż 20 ml) przyjemny relaks zastępowało dobre samopoczucie, mniejsza męczliwość, czuliśmy więcej energii, lepszy sen i ogólnie czuliśmy się super :)

Naturalną witaminę C, o której pisałam w tym poście znajdziesz tutaj.

Zapraszam do podczytywnia innych artykułów na moim blogu na temat zdrowego stylu życia

Naturalna witamina C występuje w różnej formie, zobacz tutaj.

Leave a Reply