Zastosowanie soku z mniszka lekarskiego lekarstwem na anemię (niedokrwistość) złośliwą
Dzisiaj trzeci wpis z serii artykułów o mniszku lekarskim. Tematem pierwszego były właściwości mniszka i jego zastosowanie, drugi zawierał przepisy i receptury na przetwory z mniszka. Dzisiaj temat może trochę kontrowersyjny, jednak bardzo ciekawy. Otóż chodzi o możliwość wyleczenia osoby chorej na anemię złośliwą poprzez zastosowanie soku z mniszka lekarskiego.
Okazuje się, że sok z mniszka lekarskiego jest niezastąpionym lekiem na tę chorobę, ponieważ zawiera kwas foliowy. Kwas ten zaliczany jest do witamin krwiotwórczych, którego brak może powodować anemię złośliwą.
W książce „Leki z Bożej apteki”, jej autor Jan Schulz, opisał wyleczenie jego żony z anemii złośliwej, gdy po 20 latach leczeniach organizm przestał reagować na leki. Wówczas zaczął poszukiwania rośliny, która leczyłaby nie tylko nieżyty wątroby, śledziony i problemy z układem trawiennym – skutki stosowania leków, ale także pomagałby w chorobach układu krwiotwórczego. Tą rośliną okazał się mniszek lekarski.
Kuracja sokiem z mniszka lekarskiego
Żona pana Jana przeszła dwie kuracje sokiem z mniszka lekarskiego w ciągu 12 miesięcy – wiosną i jesienią. Za każdym razem przyjmowała przez 6 tygodni 3 razy dziennie 1/2 szklanki soku z mniszka rozcieńczonego ciepłą herbatą pokrzywową przed posiłkami. Aby przygotować sok z mniszka należy całe rośliny z korzeniami umyć, odsączyć, przemielić i wycisnąć sok. Jest to przepis z 1990 roku, więc sposoby uzyskiwania soku z roślin były ograniczone. Myślę, że obecnie można to zrobić w inny sposób np. korzystając z wyciskarki do soków.
Po zakończeniu leczenia wykonano kilka razy badania krwi, które potwierdziły zupełne wyleczenie z anemii złośliwej.
Inne zastosowanie soku z mniszka lekarskiego
W książce „Leki z Bożej apteki” można także przeczytać, że w celach profilaktycznych i leczniczych, także przy białaczce, najlepiej używać soku ze świeżych roślin mniszka. Dopiero zimą korzystać z suszu lub soku z mniszka lekarskiego zakonserwowanego alkoholem.
Przygotowanie: do butelki po winie wlać 150 ml wódki i dopełnić sokiem, zakorkować i wstawić do piwnicy. Po pewnym czasie sok lekko skwaśnieje. Kwas mlekowy, który wytworzy się w czasie fermentacji podnosi walory lecznicze tego soku, ponieważ sprzyja zachowaniu witamin. Zażywany wpływa pozytywnie na procesy trawienia i hamuje procesy gnilne w przewodzie pokarmowym. Dlatego też zaliczany jest do czynników antyrakowych.
Książkę Jana Schulza „Leki z Bożej apteki”, które zawiera wiele ciekawych informacji na temat leczenia różnych chorób w naturalny sposób znajdziesz TUTAJ.